Linkovi

Kabinet generala Voltersa: Sa Vučićem nije bilo priče o hitnoj vezi sa KFOR-om


Razgovor Toda Daniljela Voltersa i Aleksandra Vučića (Foto: Predsedništvo Srbije)

“Tokom razgovora generala Toda Danijela Voltersa, glavnokomandujućeg NATO-a i američkih snaga u Evropi, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije bilo reči o uspostavljanju hitne veze – već o potrebama očuvanja i pospešivanja postojećih vidova komunikacija”, rečeno je Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR).

“Aktuelni komandant KFOR-a (Lorenco Dadario prim.nov.) komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Volters se zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom načinu komunikacije i istakao koliko je važno to što komandant KFOR-a ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi se održao mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente”, rečeno je Glasu Amerike.

Saopštenje Predsedništva Srbije o poseti generala Toda Voltersa
Saopštenje Predsedništva Srbije o poseti generala Toda Voltersa

U nekoliko interpretacija medijskih saopštenja nakon susreta generala Voltersa i predsednika Srbije Vučića u Beogradu navedeno je da je “general Volters prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije sa komandantom KFOR-a na Kosovu”.

Jedan od medijskih izveštaja o poseti generala Voltersa
Jedan od medijskih izveštaja o poseti generala Voltersa

Glasu Amerike je u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) ukazano i da je svrha Voltersovog boravka na području Zapadnog Balkana bila promocija mira.

“U svakoj od država imao je sastanke sa liderima da bi se informisao o situaciji na terenu, istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje sa vojnim snagama NATO-a u regionu i da bi promovisao mir i stabilnost u tom području”, kažu u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

Srbija i Bosna i Hercegovina države su koje se deklarišu kao vojno neutralne – dok Kosovo ističe jasne i nedvosmislene aspiracije za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Sarajevo, Beograd, Priština – tri su prestonice Zapadnog Balkana koje je Tod Danijel Volters, glavnokomandujući NATO i američkih snaga u Evropi obišao tokom trodnevne turneje koju je okončao u čevrtak boravkom na Kosovu – obilaskom snaga Vojne misije NATO-a (KFOR), susretima sa kosovskim zvaničnicima resora odbrane, Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i premijerom Ramušom Haradinajem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG