Linkovi

Vučić: Ići ću u Brisel kada bude formirana ZSO


Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)
Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića (foto: Fonet)

BEOGRAD -Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će otići u Brisel kada bude "isporučena" Zajednica srpskih opština, čime je odgovorio na najavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da će Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija pozvati u Brisel.

"Moraju da mi kažu šta je smisao sastanka sa Kurtijem. Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite da kažem Zajednica srpskih opština istovremeno s ne znam čim ili posle nečega, nemojte da me zovete“, rekao je Vučić na otvaranju obnovljenog hotela u Kuršumlijskoj banji, prenosi N1.

Borelj je Vučića i Kurtija pozvao u Brisel kako bi razgovarali o francusko-nemačkom predlogu i istakao da je vreme za "deeskalaciju i konstruktivan rad", umesto ulaska u krize.

Predsednik Srbije primio je prethodno ambasadore zemalja Kvinte pri OEBS-u Beču, i najviše diplomatske predstavnike tih zemalja u Beogradu, i sa njima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim regionalnim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Vučić je još jednom ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom i insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao", navodi se u saopštenju.

Vučić i ambasadori Kvinte razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji u Evropi, kao i evrointegracijama Srbije, zaključuje se u kratkoj objavi iz Predsedništva.

Predsednik Srbije se poslednji put susreo sa petoricom visokih zapadnih predstavnika 20. januara, kada je i izjavio da prihvata da se pregovara o evropskom predlogu za Kosovo.

Potom je javnosti saopštio da su mu predočene posledice - prekid evrointegracija i obustavljanje stranih invesiticija - ako ne bude hteo predlog da prihvati. Neke zapadne diplomate su demantovale da je reč o ultimatumu.

Usledila je intenzivna diplomatska aktivnost od strane zapadnih diplomata, a među poslednjima je u Beogradu bio specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, koji je pozdravio odluku Kosova da prihvati evrsopki predlog i najavio nastavak razgovora na visokom nivou.

Krajem prošle nedelje, o evropskom planu za Kosovo - koji i dalje nije poznat javnosti - trebalo je da se razgovara u Skupštini Srbije, na sednici kojoj je prisustvovao i Vučić.

Međutim, iako su pregovori formalno bili na dnevnom redu, sednica je otišla u drugom pravcu i na momente bila na ivici fizičkih obračuna, pa je javnost ostala uskraćena za informacije o francusko-nemačkom predlogu.

XS
SM
MD
LG