Linkovi

O ZSO iza zatvorenih vrata: Amerika od Kosova traži jasnu viziju


O ZSO iza zatvorenih vrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

O ZSO iza zatvorenih vrata

Sjedinjene Države očekuju da Kosovo ispuni obaveze u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, ali se protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku, poručio je ambasador Džefri Hovenijer tokom sastanaka iza zatvorenih vrata održanog u prostorijama američkog diplomatskog predstavništva u Prištini.

Tražimo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima. Ovo je kritično, ovo je važno, ovo je hitno”, rekao je Hovenijer.

Susretu su prisustvovali predstavnici vlasti na Kosovu, političkih partija i organizacija civilnog društva.

Cilj sastanka je, prema rečima, Hovenijera bio da predstavnici ambasade čuju stavove učesnika o Asocijaciji, o tome šta bi ona mogla da bude i kako može da bude od koristi građanima Kosova, ali i takođe o tome i koja svojstva ne može ili ne bi trebalo da ima.

“Čuli smo iz prve ruke od učesnika njihove stavove o primeni sporazuma o Asocijaciji kako se to može postići na način koji obezbeđuje budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje", rekao je on.

Hovenijer je istakao da se razgovaralo o tri teme.

Prvo, kako Asocijacija može da funkcioniše u praksi. Učesnici su pokrenuli teme na ovom sastanku iz čitavog spektra uključujući percepciju o mogućim odgovornostima i potencijalnim ograničenjima Asocijacije. Drugo, kako Asocijacija može da funkcioniše u okviru kosovskog pravnog okvira. Opet, čuli smo različita mišljenja o Briselskom sporazumu i odluci Ustavnog suda iz 2015. godine. Treće, kako Asocijacija može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. Čuli smo stavove o tome kako Asocijacija može da pomogne u rešavanju problema i potreba koje su od suštinske važnosti za svaku zajednicu kao i u funkcijama koje su odgovorne sve opštine na Kosovu, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj”, naveo je ambasador SAD na Kosovu.

Lider Građanske inicijative Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević koji je učestvovao u diskusiji rekao je da je sastankom, kako je ukazao. načinjen pozitivan korak.

Mislim da je ovaj sastanak jako produktivan i da će ovakvi sastanci sigurno dovesti do nekog dobrog rešenja. Imali smo velike razmene mišljenja, oprečne stavove i oko Zajednice srpskih opština, ali ono što je najbitnije jeste da su svi shvatili da Zajednica srpskih opština mora da zastupa srpsku zajednicu na Kosovu i da zaštiti prava srpske zajednice. Onaj stav koji zastupamo mi jeste da Zajednica srpskih opština ne može ni u kom slučaju, kako je izvorno potpisana, da ospori Kosovo u bilo kom napretku, već jedino da zaštiti srpsku zajednicu koja je u manjini od buduće majorizacije“, naveo je Arsenijević.

Sastanku je prisustvovala i Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative.

Bilo je izneseno jako puno različitih mišljenja, debata je bila civilizovana, bilo je poštovanja prema sagovornicima što je u suštini najvažnije rekla bih. Dakle nema zajedničkih zaključaka. Svakako su predstavnici institucija izneli u suštini one stvari koje govore javno a to je da još uvek nisu spremni, tačnije još uvek ne razumeju kakva je to potreba Zajednica srpskih opština, zašto to Ahtisarijev plan plan ne odgovara na potrebe Zajednice“, navela je Rakić-Andrić.

Demokratska partija Kosova saopštila je nakon diskusije o ZSO, koju je organizovala američka ambasada u Prištini, da su stavovi ove stranke po pitanju dijaloga jasni.

Čemu je doprinela misija zapadnih diplomata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Ukazala je da se radi o postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom usredređenog na obostrano priznanje. ta stranka je ukazala da će uvek pružati doprinos kada je reč o interesima Kosova i njegovih građana.

XS
SM
MD
LG