Linkovi

U Prištini počele pripreme za izbore na severu Kosova, Srpska lista najavila bojkot


ARHIVA - Severna Mitrovica, Kosovo (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski
ARHIVA - Severna Mitrovica, Kosovo (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) otpočela je u utorak pripreme za predstojeće vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu 18. decembra.

U saopštenju CIK-a se navodi da se na sastanku održanom u utorak “razgovaralo o operativnom planu za organizaciju izbora, i da rok za prijavu i overu političkih subjekata i kandidata za učešće na izborima počinje 15. i završava se 21. novembra .

Rok za izjašnjavanje o učešću kroz koaliciju počinje 15. i završava se 17. novembra , dok se rok za izjašnjavanje političkih partija za neučestvovanje na izborima završava 19. novembra.

CIK ima rok do 26 novembra da donese odluku o overi političkih subjekata i kandidata koji će 7. decembra žrebom biti rangirani na glasačkom listiću. Izborna kampanja, kao i rokovi za izborne skupove, počinju 8. decembra i završavaju se 16. decembra.

Na izborima će, poštom, moći da glasaju i registrovani birači van Kosova od 9. do 16. decembra, saopšteno je, između ostalog, iz izborne komisije. Centralna izborna komisija takođe je usvojila budžet za organizaciju ovih izbora u iznosu od 556,482 evra.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani odredila je u ponedeljak veče datum održavanja izbora u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu Kosova podneli ostavke.

Osmani je u ponedeljak održala konsultacije sa predstavnicima političkih partija u vezi sa datumom održavanja izbora. Od srpskih političkih subijekata pozivu na konsultacije odazvali su se predstavnici Pokreta kosovskih Srba i Progresivne demokratske stranke Aleksandar Jablanović i Nenad Rašić, koji su nakon sastanka naveli “da trenutno nije vreme za održavanje izbora na severu Kosova”.

Srpska lista saopštila je u utorak da će bojkotovati lokalne izbore na severu Kosova.

„Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je preko 95 odsto na ovim prostorima“, navela je Srpska lista u kratkom saopštenju.

XS
SM
MD
LG