Linkovi

Povratak Srba u kosovski parlament: Taktika ili konfuzija?


Šta znači povratak Srba u kosovsku Skupštinu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Šta znači povratak Srba u kosovsku Skupštinu?

Nakon što su novi poslanici Srpske liste položili zakletvu u Skupštini Kosova i time preuzeli mandate, predstavnici Partije kosovskih Srba razmišljaju o učešću na predstojećim vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova.

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović rekao je za Glas Amerike da je Srpska lista preuzimanjem poslaničkih mandata u Skupštini Kosova izneverila obećanje dato građanima kad su njeni predstavnici pre desetak dana napustili kosovskih parlament, vladu i druge institucije na severu Kosova.

Izašli su iz institucija, naterali obične ljude, obične građane koji od tih poslova žive da se tih istih poslova odreknu, da bi oni bez imalo srama i stida u parlamentu Kosova preuzeli mandate za poslanike i položili zakletvu ističući ceo tekst zakletve gde se zaklinju na vernost teritorijalnom integritetu, Ustavu Kosova, da će ga poštovati uvek, svuda i na svakom delu teritorije”, kaže Jablanović.

On ukazuje da će najveće posledice, kako je naveo, štetne politike pre svega zvaničnog Beograda snositi građani na severu Kosova.

"Onima kojima još nije jasno i kojima je mrak ispred očiju treba da bude jasno da Srpska lista igra jednu prljavu igru i da tu prljavu igru diriguje zvanični Beograd, a to je Srpska napredna stranka i SPS i da Srbi na Kosovu, a posebno ovi na severu koji su dali otkaze pod prinudom, prisilom i prevarom, biće najveća kolateralna šteta ove poslednje ujdurme i predstave Aleksandra Vučića na terenu Kosova", uverava Jablanović.

Vučić: Odluka Srba da napuste kosovske institucije - istorijska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do smirivanja situacije na Kosovu doći ukoliko, kako je rekao, Amerikaci budu fer i korektni – i da vojna misija NATO-a na Kosovu sa misijom Evropske unije obavljaju policijske poslove na severu Kosova.

Vučić, koji je nakon odluke Srba sa severa Kosova suspenduju učešće u kosovskim institucijama u nedelju gostovao na televiziji Pink – poznatoj po bliskim vezama sa aktuelnim režimom u Srbiji, rekao da bi ukoliko Albanci počnu da obavljaju poslove na upražnjenim mestima – to, kako je ocenio, vodilo u katastrofu, preneo je Fonet.

Ja sam svaki put molio Srbe sa Kosova da ne napuštaju institucije, bar 20 puta ih sprečavao u tome, i oni su mi verovali. Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama. Odluka Srba da napuste institucije Kosova je istorijska. Priče da su oni to uradili po naređenju Beograda su besmislene i oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju”, rekao je predsednik Srbije.

Ustvrdio je da za Srbe na Kosovu nema, kako je rekao, koraka B.

"Ali je sigurno da Srbi na severu Kosova neće ostati bez podrške Srbije, šta god da se desi. Stanje na Kosovu je kao devedesetih godina, jer će naši ljudi da bojkotuju njihove institucije, a Srbija godinama upozorava Evropsku uniju na to”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je u emisiji izneo i tvrdnje da je u noći između 29. i 30. juna sprečio, kako ga je označio nezapamćeno krvoproliće na severu Kosova, jer su Srbi podigli barikade, a pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije dobili nalog da ih sruše.

Tada je podsetimo trebalo da počne primena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji - ali je na preporuku EU i SAD odložena za mesec dana.

On ističe da je partija na čijem je čelu do juče bila protiv bilo kakvog učešća Srba na predstojećim vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova. Međutim, navodi da su ulaskom novih poslanika Srpske liste u kosovski parlament maske pale i da je u pitanju manipulacija, a ne iskrena borba za interese Srba i Srbije na Kosovu.

U svetlu tih novih okolnosti i polaganja zakletvi poslanika Srpske liste u parlamentu Kosova partija kosovskih Srba će na sednici glavnog odbora ponovo razgovarati i potrudićemo se da zauzmemo naš stav o budućim našim koracima u vezi vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova. Još jednom ponavljam mi smo se nadali duboko i verovali u srpsko jedinstvo iako je postojala jedna mrvica sumnje ali očigledno je da ono što Srpska lista i Beograd rade na Kosovu, na kraju će najveće posledice i najveće štete ostaviti isključivo i jedino po srpski narod”, rekao je Aleksandar Jablanović.

Povratak poslanika srpske nacionalnosti u kosovsku Skupštinu građani Kosova tumače kao konfuzan potez.

Deset srpskih poslanika su u četvrtak položilili zakletvu u Skupštini Kosova pošto su njihovi prethodnici, poslanici Srpske liste podneli ostavke. Od deset srpskih poslanika u parlamentu Kosova, sada ih je devet iz Srpske liste, a jedan je iz Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“.

Poslanici Srpske liste saopštili su da se radi o strateškom potezu, da je verifikacija njihovog mandata čisto politički čin koji ne znači da će aktivno učestvovati u radu Skupštine.

XS
SM
MD
LG