Linkovi

Mogu li se uz Makronovu pomoć stišati tenzije između Srbije i Kosova?


Pariske mogućnosti smiravanja napetosti Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Pariske mogućnosti smiravanja napetosti Kosova i Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće odvojene sastanke sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom u Parizu u trenutku novih napetosti između dve strane.

Borelj, Vučić i Kurti borave u Francuskoj prestonici kao zvanice petog pariskog Foruma za mir - manifestacije koja okuplja lidere država i međunarodnih organizacija.

To je kontekst u kom se javlja mogućnost susreta predsednika Emanuela Makrona sa zvaničnicima Kosova i Srbije u nastojanjima smirivanja napetosti i mogućeg razmatranja francusko-nemačkog predloga za dijalog dve strane.

Sa detaljima tog dokumenta šira javnost još nije upoznata, iako njome kruži nekoliko nepotvrđenih verzija.

Bivši zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović ukazuje da bi ukoliko do takvog susreta dođe - to bila najbolja proba realnosti pritiska međunarodne zajednice na aktuelnog kosovskog premijera u vezi sa odlukama koje donosi u osetljivoj fazi dijaloga sa Srbijom.

Sa druge strane, profesor Ustavnog prava Mazlum Baraliu, ocenjuje da Vlada Kosova ne treba da prihvati zahteve zapadnih zemalja u vezi sa odlukom o preregistraciji vozila.

Baraliu za Glas Amerike kaže da nije realno da će kosovske vlasti, zarad povlačenja Srba iz kosovskih institucija, ispunjavati zahteve međunarodne zajednice - jer je, kako je naveo, već odlagala sprovođenje odluke o preregistraciji vozila.

Ne može ta međunarodna zajednica niti određeni predstavnici, tih naprednih demokratija da traže nešto što znači vladavina zakona u njihovim zemljama, gde ne smeju ni da se pojavljuju sa takvim zahtevima čak ni njihovi predstavnici, a ovamo da jednom traže vladavinu prava, zbog čega upravo mi nismo dobili viznu liberalizaciju, a sada kažete - popustite to pa odložite. Pa to nema smisla, to je glupost, jednostavno to ne može proći kod ove vlade”, rekao je Baraliu.

Nekadašnji kosovski zvaničnik Stojanović smatra da ukoliko premijer Kurti ne prihvati zahteve najznačajnijih zapadnih zemalja u vezi sa tablizama i osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom - onda, kako ocenjuje ti zahtevi nisu ni bili iskreni.

“Mi znamo iz prošlosti da nijedan političar u Prištini nije mogao da vrši vlast bez potpune i iskrene podrške zemalja Kvinte i ukoliko on donosi odluke koje nisu u skladu sa onim što jesu njihove preporuke ali potpune, ne samo javne nego i one koje se dobijaju iza zatvorenih vrata, onda će njegova vlada pasti i možemo da se nadamo nekim novim izborima”, rekao je Stojanović za Glas Amerike.

Građani Prištine albanske nacionalnosti mahom smatraju da premijer Kosova Aljbin Kurti treba da prihvati zahtev pojedinih zapadnih zemalja i odoloži sprovođenje odluke o preregistraciji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će se možda u petak u Parizu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je domaćin Mirovnog foruma, na kome borave Kurti i Vučić.

Branimir Stojanović smatra da će se upravo nakon tog sastanka, ako do njega dođe, znati u kojoj meri su pritisci međunarodne zajednice na Vladu Kosova u vezi sa odlukom o registarskim tablicama i formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom realni.

“Ukoliko Kurti sa tog sastanka ponovo izađe sa stavom da ništa neće biti od zajednice, da je neće formirati onda je nedvosmisleno jasno da zapadni pritisak je neiskren i nepotpun ili će Kurtijeva vlada pasti”, naveo je Stojanović.

Profesor Baraliu smatra da Kurtija i Vučića u Parizu očekuje pritisak za rešavanje krize u vezi sa registarskim tablicama i povlačenjem Srba iz institucija Kosova, ali očekuje da će pritisak prevashodno biti na predsednika Srbije da prihvati fransusko-nemački plan.

XS
SM
MD
LG