Linkovi

Osmani: Vanredni izbori na severu Kosova verovatno 18. decembra


Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima političkih partija (Foto: VOA)
Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima političkih partija (Foto: VOA)

Vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova najverovatnije će biti održani 18. decembra, rekla je u ponedeljak predsednica Kosova Vjosa Osmani, nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija. Od predstavnika srpskih političkih stranaka sastanku su prisustvali Nenad Rašić i Aleksandar Jablanović.

Nakon konsultacija, Osmani je rekla da je predložila dva datuma - 11. i 18. decembar.

“Od svih političkih stranaka koje su bile prisutne tražila sam mišljenje u vezi 18. decembra, to je poslednji datum kada nam je dozvoljeno da održimo te izbore, da damo više prostora komisiji kako bi se bolje pripremio taj proces. Nakon tih izjava koje ćemo imati mi ćemo i dalje raditi sa pravnom ekipom i onda ćemo javno saopštiti odluku. Imamo opciju 11. decembar što znači 35. dan od trenutka ostavke, ali to će nam dati manje vremena da se bolje pripremimo. Idemo u dobar tok izbora. Po svemu sudeći imaćemo izbore 18. decembra”, rekla je Vjosa Osmani.

Osamanijeva je izrazila nadu da će se građani na severu Kosova masovno odazvati izborima i istakla da će kosovske institucije preduzeti sve mere da izborni proces protekne bez problema.

Naše institucije će preduzeti sve mere kako bi se naši građani bez obzira na nacionalnost osećali bezbedno i da ostvare njihova prava. Istovremeno ja ću se obratiti međunarodnim partnerima da posmatraju izbore i da imamo što veće prisustvo tokom ovih izbora. Tako da treba da se urade sve pripreme sa našim institucijama bezbednosti da pripreme proces izbora, dan izbora a i nakon toga, da idu bez tenzija, sve da ide normalnim putem i na osnovu najvećih međunarodnih standarda”, rekla je Vjosa Osmani.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani (Foto: VOA)
Predsednica Kosova Vjosa Osmani (Foto: VOA)

Jedini predstavnici Srba koji su prisustvovali sastanku su predsednik Progresivne demokratske partije Nenad Rašić i predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović. Oni smatraju da trenutno nije vreme za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Mi smo na ovaj sastanak došli u čisto dobroj volji da čujemo šta će ovde da nam kažu, kakav je plan institucija u Prištini za organizovanje tih izbora i ništa više. O tome da li ćemo izaći ja te izbore zavisi od mnogo okolnosti, ali za nas Srbe pre svega zavisi od raspoloženja u našoj zajednici i od stavova zvaničnog Beograda. Na kraju krajeva kada se sve sabere i podvuče mi moramo da održavamo ipak koliko toliko komunikaciju i da pratimo određene signale koje nam Vlada Srbije šalje”, rekao je Jablanović.

Jablanović je naveo i da je predsednici Kosova na sastanku postavio i nekoliko pitanja u vezi sa održavanjem izbora na severu, ali da nije dobio odgovor.

Zakon predviđa rokove, a izbori nisu samo rokovi, izbori su niz radnji koje moraju da se sprovedu, određena elementarna bezbednost koja mora da se omogući. Na severu Kosova nismo imali normalne izbore ni kada je radilo blizu 600 policajaca. Jedno prosto pitanje je bilo kao politička partija vi ste dužni da prijavite skup 48 sati pre održavanja skupa policijskoj stanici. Kojoj policijskoj stanici? U kojim školama će da se održe izbori, u kojim vrtićima? To su neka pitanja bez kojih se ne može ići ni u kakav razgovor oko izbora“, kazao je Aleksandar Jablanović.

Predsednik Progresivne demokratske stranke rekao je da sada nije vreme za održavanje izbora jer bi se oni mogli iskoristiti za kako je kazao “eventualno podizanje tenzija i incidente”. Rašić je od Vlade Kosova zatražio da odustane od roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, odnosno kažnjavanja onih koji koriste ta vozila nakon 21. novembra.

“Zahtevao sam da se nađe drugi način, odnosno da se nađe način kako da izbore u ovom momentu odložimo i da bar nađemo način na koji možemo da ih prolongiramo na neki određeni vremenski period s tim što sam još jednom naznačio da mi možda previše daleko gledamo, a zaboravljamo ponedeljak koji je ustvari za nedelju dana. A koji je po mom mišljenju jedan od najbitnijih dana kojih se ja sećam u ovih nekoliko godina, gde jedna vrlo bitna odluka treba da bude donesena ili bolje reći jedna odluka, koji je sadašnja ( Odluka o izricanju novčanih kazni onima koji upravljaju vozilima sa srpskim registarskim tablicama, koje nose oznake kosovskih gradova ), treba da bude sprovedena”, rekao je Rašić.

Odluka o održavanju vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova dolazi nakon što su 6. novembra Srbi sa severa masovno napustili kosovske institucije uključujući opštine, policiju, sudstvo, i Vladu, Skupštinu i postavili dva uslova Prištini za povratak – ukidanje odluke o preregistraciji vozila i formiranje Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG