Linkovi

Vučić: Ši Đinping prihvatio poziv da ponovo poseti Srbiju


ARHIVA - Predsednik Kine Ši Đinping i predsednik Srbije Aleksadar Vučić
ARHIVA - Predsednik Kine Ši Đinping i predsednik Srbije Aleksadar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovarao telefonom sa kineskim predsednikom Ši Đipingom o svim značajnim projektima na kojima dve države rade i o budućoj saradnji, a da ga je pozvao da ponovo poseti Beograd, što je prihvaćeno.

"Posebno sam zahvalan Šiju da je prihvatio poziv da ponovo poseti Srbiju. To je čast za nas", rekao je Vučić, i dodao da "kineski predsednik nije otišao u posetu u neku drugu zemlju od izbijanja pandemije", prenosi Fonet.

Vučić je precizirao da se nada da će Ši Điping, kad prođe pandemija, do kraja ove ili najkasnije početkom sledeće godine posetiti Srbiju.

Podsetimo, saradnja Kine i Srbije, zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, neretko je u fokusu analitičara i javnosti.

Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu "Džons Hopkins" (SAIS) rekao je na onlajn tribini u martu mesecu da Peking i Moskva pokušavaju da spreče stabilizaciju regiona.

Ta dva protivnika, Kina i Rusija, rade na Balkanu ne samo sa željom da taj region ostane u haosu, već i da bude platforma za komplikovanje saradnje SAD i njenih partnera na glavnim temama, rekao je tada Džozef.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) ocenila je u svom istraživanju da je Kina koristila pandemiju Kovida 19 kako bi poboljšala sliku o sebi u globalnim medijima.

Utvrđeno je da je Kina aktivirala medijsku infrastrukturu kojom raspolaže na globalnom nivou - sistem koji obuhvata programe obuke i organizovanje putovanja za novinare, postizanje sporazuma o razmeni državno sponzorisanih sadržaja sa globalnim novinskim sistemima, potpisivanje memoranduma o razumevanju sa međunarodnim novinarskim organizacijama, ali i povećavanje vlasničkog udela u izdavačkim platformama”, ukazano je u dokumentu koji je objavio IFJ:

Dinko Gruhonjić, dugogodišnji novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ocenio je tim povodom da ​kineski uticaj na medije u Srbiji nesumnjivo postoji i da se "naslanja se na zvaničnu politiku režima u Beogradu”.

Mediji u Srbiji, ocenio je, širili su propagandu o Kini kao državi koja je tokom pandemije pomogla isporukom velikog broja vakcina.

Ali je ta propaganda dolazila, pre svega, i od samog predsednika Vučića i njegovog režima. On je kineskog vođu Ši Đinpinga nazvao bratom. Kinezi su višestruko kapitalizovali to kroz sopstvene medije da bi prikazali kakav uticaj Kina praktično ima u srcu Evrope. Vučić je to, sa druge strane, koristio u sklopu dominantne antizapadne retorike gde Kina zauzima jedno posebno mesto - pre svega kroz investicije u Srbiju”, rekao je tada Gruhonjić.

XS
SM
MD
LG