Linkovi

Vrhovni sud dozvolio delimični uvid u Trampove finansije


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 6, jul 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu, 6, jul 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki Vrhovni sud zaključio je da tužilac iz Nujorka može da dobije finansijska dokumenta predsednika Donalda Trampa ali je sprečio - bar za sada - da Predstavnički dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, dobije uvid u slična dokumenta.

Obe presude sa 7 glasova "za" i 2 "protiv" napisao je konzervativni predsedavajući sudija Džon Roberts. Jedna presuda znači da sudski nalog, upućen Trampovoj dugogodišnjoj računovodstvenoj firmi Mazars LLP da preda različita finansijska dokumenta velikoj poroti u Njujorku, u okviru krivične istrage koja vodi protiv predsednika, može da se sprovede.

Međutim, sud je zaobišao veliku odluku o tome da li odbori Predstavničkog doma takođe mogu da na osnovu sudskih naloga dođu do Trampovih finansijskih dokumenata, što je kratkoročna pobeda za Trampa. Spor će se sada nastaviti na nižim sudovima.

U obe presude, Robertsu se pridružilo četvoro liberalnih sudija kao i dvojica konzervativnih sudija koje je Tramp postavio u sudu - Bret Kavano i Nil Gorsuč.

Za razliku od ranijih predsednika, Tramp je odbio da objavi svoje poreske prijave i druga dokumenta koja bi pružila detalje o njegovom bogatstvu i aktivnostima njegove porodične kompanije "Trampova organizacija".

Sadržaj tih dokumenata je ostao misterija, i u periodu dok se predsednik bori za drugi mandat na izborima 3. novembra. Današnja presuda predstavlja još jednu prekretnicu u Trampovom burnom predsedničkom mandatu.

Odbori Predstavničkog doma izdali su naloge tražeći Trampova finansijska dokumenta od firme Mazars LLP koja se godinama bavi njegovim računovodstvom, kao i dve banke Dojče Bank i Capital One.

U okviru krivične istrage koju vodi kancelarija okružnog tužioca sa Menhetna Sajrusa Vensa, koji je demokrata, sudski nalozi su upućeni firmi Mazars da preda velikoj poroti u Njujorku dokumenta, uključujući Trampove prijave poreza iz prethodnih deset godina.

Vensova kancelarija pokrenula je istragu Trampa i njegove orgnaizacije 2018, posle otkrića da je "kupio ćutnju" dve žene koje su iznele tvrdnje da su imale afere sa predsednikom u prošlosti - porno glumicu Stormi Danijels i bivšu Plejbojevu manekenku Karen Mekdugal. Tramp i njegovi saradnici su demantovali da je predsednik bio u vezi sa tim ženama.

U sporu oko naloga koje je tražio Predstavnički dom, Tramp je izneo tvrdnju da Kongres nema validni razlog što traži njegova dokumenta, te da bi otkrivanje tih dokumenata kompromitovalo privatnost njegove porodice i omelo ga u sprovođenju dužnosti.

Što se tiče postupka koji se vodi u Njujorku, Trampovi advokati su tvrdili da on, prema Ustavu, ima imunitet od svih krivičnih procedura dok je na položaju predsednika. Takođe su se pozvali na smernice Sekretarijata za pravosuđe da ne može da se podigne optužnica protiv aktuelnog predsednika.

Na pretresima pred nižim sudom, Trampovi advokati su otišli tako daleko da su tvrdili da predstavnici agencija za sprovođenje zakona nemaju ovlašćenje da vode istragu protiv Trampa, čak i da je predsednik ubio nekoga na Petoj aveniji u Njujorku.

Odbor Predstavničkog doma za nadzor vlade je u aprilu 2019. izdao obavezni nalog firmi Mazars tražeći dokumenta o porezima i druge finansijske informacije iz proteklih osam godina, posle svedočenja Majkla Koena, Trampovog bivšeg advokata. Koen je rekao da je Tramp u finansijskim dokumentima između 2011. i 2013. godine "naduvao" vrednost svoje imovine a u nekima umanjio određene iznose da bi smanjio plaćenje poreza na nekretnine.

Odbor za finansije u Predstavničkom domu ispituje moguće pranje novca u transakcijama i poslovima na tržištu nekretnina u koje je bio uključen Tramp. A u odvojenoj istrazi, Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma ispituje da li je zbog takvih transakcija Tramp bio podložan uticaju stranih državljana ili vlada.

XS
SM
MD
LG