Linkovi

Novi rok Poreskoj službi da dostavi Trampove poreske prijave


Ulaz u Trampov međunarodni hotel u Vašingtonu.
Ulaz u Trampov međunarodni hotel u Vašingtonu.

Demokratski predsedavajući Odbora za poreze u Predstavničkom domu u subotu je postavio 23. april kao novi rok američkoj Poreskoj službi (IRS) da se povinuje zahtevu da dostavi lične i poslovne poreske prijave predsednika Trampa, iz proteklih šest godina.

U pismu komesaru IRS-a, predsedavajući odobra Ričard Nil izjavio je da će se, ukoliko poreska agencija ne bude poštovala novi rok, to protumačiti kao odbijanje njegovog zahteva. Trampova administracije već je odbila da se povinuje ranijem roku koji je postavio Nil, a to je bio 10. april.

Demokrate žele da razmotre Trampove poreze u okviru istrage mogućeg sukoba interesa, zbog toga što je zadržao vlasništvo nad svojim brojnim poslovnim interesima i nakon što je preuzeo položaj predsednika, odnosno stupio u javnu službu.

Tramp je prekršio pravilo koje je važilo decenijama i odbio da obelodani svoje poreske prijave, još kao predsednički kandidat 2016, a to nastavlja da radi i kao predsednik, navodeći da su njegova poreska dokumenta trenutno pod revizijom Poreske službe.

Nil, demokrata iz Masačusetsa, je jedini zakonodavac iz Predstavničkog doma koji ima ovlašćenje da traži podatke poreskih obveznika od Sekretarijata za finansije, koji nadzire rad Poreske službe. Zakon jednostavno navodi da će Sekretarijat za finansije "obezbediti" te podatke kada budu zatraženi. Međutim, iz Bele kuće je poručeno da se Trampova poreska dokumenta nikada neće dostaviti demokratama.

XS
SM
MD
LG