Linkovi

Bela kuća: Demokrate nikada neće videti Trampove poreske prijave


Poreske prijave predsednika Donalda Trampa nikada neće biti predate demokratskim zakonodavcima, poručio je u nedelju šef osoblja Bele kuće Mik Malvejni. Demokrate u Kongresu pokušavaju da saznaju više podataka o ličnim finansijama republikanskog predsednika.

Gostujući u emisiji "Foks Njuz Sandej", na pitanje da li će demokrate uspeti da dobiju uvid u Trampove poreske prijave, Malvejni je odgovorio: "Nikada. Niti bi trebalo da dobiju."

Zahtev koji je u sredu formalno podneo Ričard Nil, predsednik odbora za poreze u Predstavničkom domu, šef osoblja Bele kuće je opisao kao politički trik demokrata koje "nikada neće prestati da napadaju predsednika Trampa".

“Demokrate zahtevaju da im Poreska uprava SAD preda dokumenta. To se neće dogoditi i oni to znaju. Ovo je samo politička predstava", kazao je Malvejni.

Demokrate odgovaraju da je Nilov zahtev Sekretarijatu za finansije utemeljen u zakonu i da je istraga opravdana, budući da je Tramp odbio da otkrije svoja poreska dokumenta i da se odvoji od svojih poslovnih interesa.

"To je legitimno ovlašćenje Kongresa. Ovaj predsednik je najmanje transparantan predsednika kojeg smo imali u proteklih 50 godina", izjavio je demokratski kongresmen Den Kildi, član odbora za poreze, gostujući u emisiji mreže ABC - "This Week."

"Nije na predsedniku Trampu niti nekom advokatu kojeg on angažuje da odluči da li Kongres može da traži njegova poreska dokumenta", istakao je Kildi. "Ovo nije autokratija. Predsednik ne odlučuje šta je legitimna tema istrage ili ispitivanja u Kongresu."

Trampov advokat Vilijam Konsovoj u petak je kritikovao zahtev demokrata u Predstavničkom domu da dobiju na uvid Trampove privatne i poreske prijave njegove kompanije u proteklih šest godina kao pokušaj da se politizuju poreski zakoni i optužio zakonodavce za maltretiranje i mešanje u poslove američke Poreske službe.

Jedna od brojnih istraga koje se o Trampu vode na Kapitol hilu i pred američkim sudovima, istraga o predsednikovim porezima mogla bi da iznese na videlo nove podatke o njegovoj poslovnoj imperiji i njegovoj reputaciji majstora za sklapanje dogovora.

Za razliku od ranijih predsednika iz novije istorije, Tramp je odbio da obelodani svoje poreske prijave a ujedno zadržao vlasništvo nad brojnim poslovnim projektima, od terena za golf i hotela do Trampove kule u Njujorku i odmarališta Mar-a-Lago na Floridi.

XS
SM
MD
LG