Linkovi

Papa podržao vakcinaciju, upozorio na ideološke dezinformacije


Papa Franja sa diplomatskim korom u Vatikanu (Foto: Vatican press office)
Papa Franja sa diplomatskim korom u Vatikanu (Foto: Vatican press office)

Papa Franja u ponedeljak je osudio "neosnovane" ideološke dezinformacije o vakcinama protiv Kovida 19, podržao nacionalne kampanje imunizacije i zdravstvenu negu nazvao moralnom obavezom.

Papa je pred diplomatskim korom, akreditovanim u Vatikanu, održao godišnji govor ponekad poznat kao obraćanje o "stanju sveta" zato što obuhvata širu globalnu situaciju.

"Shvatili smo da se u mestima gde je sprovedena delotvorna kampanja vakcinacije, smanjila opasnost od teških posledica bolesti. Zbog toga je važno da se nastave napori da se stanovništvo vakciniše što je više moguće", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve u obraćanju diplomatama iz gotovo 200 država.

Franja, koji je oko petinu svog govora na šest stranica posvetio pandemiji, upozorio je protiv ideoloških izjava o vakcinaciji.

"Nažalost, sve više smo svesni da živimo u svetu u kojem postoje snažne ideološke podele. Ljudi često dopuštaju da na njih utiče trenutna ideologija, koju često osnažuju neosnovane informacije ili loše potkrepljene činjenice. Vakcine nisu magičan način za ozdravljenje ali, uz ostale tretmane koje je potrebno razviti, predstavljaju najrazumnije rešenje za sprečavanje bolesti", rekao je papa u obraćanju diplomatama.

Porukom da je "zdravstvena nega moralna obaveza", u kontekstu govora u kojem je podržao vakcinaciju, papa je po svemu sudeći odgovorio na stav katolika i drugih hrišćana, naročito u Sjedinjenim Državama, koji kažu da zbog verskih ubeđenja imaju pravo da se protive vakcinama, ocenjuje agencija Rojters.

Franja, koji je u potpunosti imunizovan, pozvao je na globalnu političku rešenost "da se radi na dobrobiti stanovništva kroz mere prevencije i imunizacije".

Ponovo je apelovao na ravnopravnu raspodelu vakcina siromašnim zemljama, naglašavajući da bi "monopolistička pravila" o patentima trebalo ostaviti po strani zarad većeg dobra.

Papa je takođe ponovo branio migrante i naglasio da bi svaka država trebala da primi što je veći broj i da bi trebalo podeliti odgovornost za njihovu integraciju.

Komentarišući klimatske promene, ocenio je da su rezultati prošlogodišnjeg COP26 samita u Glazgovu "bili prilično slabi uu svetlu ozbiljnosti problema" i izrazio nadu da bi na narednom sastanku, u Egiptu u novembru, mogla biti konsolidovana akcija na rešavanju problema globalnog zagrijavanja.

Papa se založio i za dijalog u konfliktnim zonama ili za rešavanje kriza, kao što su Liban, Ukranija i Mjanmar, i pozvao da se zabrani posedovanje nuklearnog oružja.

Vatikan, najmanja država u svetu, ima diplomatske odnose sa 183 zemlje.

XS
SM
MD
LG