Linkovi

Kvebek uvodi dodatni porez za antivaksere


Red za vakcinaciju u Kvebeku
Red za vakcinaciju u Kvebeku

Provincija Kvebek, druga najnaseljenija u Kanadi, planira da uvede dodatni porez na zdravstvenu zaštitu za one koji neće da se vakcinišu protiv kovida.

Premijer Fransoa Lego je kazao da se detalji predloga još razrađuju, ali da se svakako neće odnositi na one koji ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih razloga.

Nevakcinisani su na teretu ostalih osiguranika i ministarstvo finansija Kvebeka utvrđuje "značajnu" sumu koju će morati da plate. Lego je rekao da to neće biti ispod 100 kanadskih dolara.

Države širom sveta uvodile su restriktivne mere protiv kovida, ali dodatni porez za nevakcinisane je prilično retka i kontroverzna mera.

Profesorka Kerolin Elis sa Univerziteta Mekgil kaže da nije izvesno da će taj predlog proći i sve sudske instance. Iznenađena je i strogom merom u trenutku kada vlada i dalje ima mogućnost da proširi obaveznu vakcinaciju na određene grupe stanovništva.

Provincije u Kanadi se bore sa porastom obolelih od kovida i desetine hiljada ljudi su u izolaciji, a zdravstveni sistem je preopterećen.

Varijanta omikron se veoma brzo širi i nije je lako suzbiti ni restriktivnim merama, pa se zbog toga naglašava da je važno vakcinisati se, i primiti i buster.

Kvebek je jedna od najgore pogođenih provincija u Kanadi.

"Vakcina je ključna u borbi protiv virusa. Zbog toga razmatramo porez za nevakcinisane punoletne građane", rekao je premijer.

U Kvebeku je samo 10 odsto nevakcinisanih, ali Lego kaže da oni zauzimaju 50 odsto kapaciteta u intenzivnim negama.

Kanadski premijer Džastin Trudo kazao je da u celoj zemlji postoji dovoljno vakcina protiv kovida za treću, a potencijalno i četvrtu dozu.

XS
SM
MD
LG