Linkovi

Vodeći opozicionari među 200 privedenih u Moskvi


Masovno hapšenje u Moskvi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Masovno hapšenje u Moskvi

Ruska policija privela je u subotu oko 200 ljudi, među kojima i nekoliko istaknutih opozicionara, na sastanku nezavisnih i opozicionih političara u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Moskovski forum, zakazan za subotu i nedelju, okupio je opštinske zvaničnike iz cele zemlje, rekao je za lokalne medije Andrej Pivovarov, organizator skupa i izvršni direktor "Otvorene Rusije", organizacije sa sedištem u Britaniji koju je osnovao bivši tajkun i protivnik Kremlja Mihail Hodorovski.

Na početku foruma, policija je ušla u zgradu, počela da privodi učesnike i da ih odvozi policijskim kombijima, vidi se na snimcima ruskih medija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je pritvoreno oko 200 osoba i da je istraga u toku.

Policija je saopštila da učesnici nisu poštovali zdravstvene mere za suzbijanje koronavirusa iako se na snimcima vidi kako većina nosi maske.

"Značajan deo učesnika nije imao ličnu zaštitnu opremu. Među učesnicima su bili članovi organizacije čije se aktivnosti smatraju nepoželjnim na ruskoj teritoriji", saopšteno je iz policije.

OVD-Info, organizacija koja prati pritvaranje političkih demonstranata i aktivista, saopštila je da je privedeno više od 170 osoba.

"Kraj kratkog foruma bio je veoma simboličan: učesnici u policijskim kombijima i maskirani policajci koji ljudima zavrću ruke. Međutim, niko nam nije obećao slobodu. Rusija će i dalje biti slobodna", napisao je na društvenim mrežama jedan od pritvorenih, opozicioni političar Ilja Jašin.

Vladimir Kara-Murza, potpredsednik "Fondacije slobodna Rusija", nevladine organizacije sa sedištem u Vašingtoonu, postavio je sliku iz policijskog kombija tokom privođenja.

Ruska TV stanica Dožd objavila je da su pritvoreni i Jevgenij Roizman, bivši gradonačelnik Jekaterinburga i poslanica u skupštini Moskve Julija Galjamina.

"Otvorena Rusija" je među više od 30 organizacije koje je Moskva označila kao nepoželjnim i zabranila njihov rad, zakonom usvojenim 2015. godine.

Kremlj zaoštrava obračun sa svojim protivnicima, nakon hapšenja opozicionog političara Alekseja Navalnog u januaru po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim gasom novičokom.

XS
SM
MD
LG