Linkovi

Visoki zvaničnici osudili tretman migranata na granici


Agenti carinske službe na konjima usmeravaju migrante koji prelaze reku Rio Grande iz Meksika u Teksas, 19. septembra 2021.
Agenti carinske službe na konjima usmeravaju migrante koji prelaze reku Rio Grande iz Meksika u Teksas, 19. septembra 2021.

Visoki američki zvaničnici, među kojima je potpredsednica Kamala Haris u utorak su osudili način na koji su agenti granične patrole na konjima okruživali i usmeravali migrante sa Haitija, da bi ih sprečili da uđu u Sjedinjene Države.

"Snimci koje sam videla, način na koji su ti pojedinci na konjima tretirali ljudska bića - to je užasno", rekla je Haris novinarima. "Potpuno podržavam detaljnu istragu o tome šta se tačno dogodilo, istragu koja je već počela. Ali ljudska bića nikada ne smeju da budu tretirana na taj način."

Haris je rekla da će kasnije razgovarati sa sekretarom za unutrašnju bezbednost, Alehandrom Majorkasom, koji je naredio da se otvori istraga o postupcima agenata Granične patrole.

Na pretresu u Kongresu, Majorkas je izjavio: "Užasnuli su me ti prizori... Nećemo tolerisati bilo kakvo maltretiranje ili zlostavljanje bilo kog migranta."

Migrants, many from Haiti, are seen wading between the U.S. and Mexico on the Rio Grande, in Del Rio, Texas, Sept. 21, 2021.
Migrants, many from Haiti, are seen wading between the U.S. and Mexico on the Rio Grande, in Del Rio, Texas, Sept. 21, 2021.

Na fotografijama i video snimcima vide se agenti kako pokušavaju da zgrabe neke od hiljada migranata okupljenih na granici duž reke Rio Grande, i kako pomoću konja pokušavaju da ih potisnu nazad ka Meksiku.

"Pustiću da istraga teče svojim tokom, ali fotografije koje sam video su me duboko uznemirile", rekao je Majorkas za CNN.

Na jednom video snimku čuje se agent kako govori ružne reči dok jedno dete skače da bi se sklonilo konju sa puta.

"Niko ne sme da koristi konja kao oružje da bi agresivno napao dete", rekao je Majorkas. "To je neprihvatljivo. To nije u skladu sa našom politikom i treningom. Želim da budem jasan: to je neprihvatljivo."

U ranijim izveštajima čulo se da su agenti koristili bičeve da bi kontrolisali migrante. Međutim, oni su zamahivali uzdama konja i po svemu sudeći nikoga nisu udarili.

Majorkas je takođe rekao da je loš tretman migranata protivan politici granične patrole, i vrednostima njegovog sekretarijata. Rekao je da će se istraga brzo odvijati.

"Javnost mora i zaslužuje da zna rezultate", rekao je sekretar za unutrašnju bezbednost.

Zvanična vozila parkirana su uz obalu Rio Grande blizu migrantskog kampa u Del Riju u Teksasu 21. septembra 2021.
Zvanična vozila parkirana su uz obalu Rio Grande blizu migrantskog kampa u Del Riju u Teksasu 21. septembra 2021.

Još jedan istaknuti demokrata, lider senatske većine Čak Šumer, govoreći u Senatu je izjavio: "Moramo da govorimo o tom ponašanju, da ustanovimo ko je odgovoran. Stomak mi se prevrće od tih prizora. To mora da prestane."

Republikanski kritičar predsednika Džoa Bajdena, senator Džoš Holi iz Mizurija, kritikovao je Majorkasa zbog imigracione politike za koju kaže da je podstakla migraciju skoro 15.000 Haićana do granice. Haićani su, većinom, napustili svoju karipsku naciju posle zemljotresa 2010, i od tada žive u južnoameričkim državama.

Na pretresu senatskog odbora za unutrašnju bezbednost, Holi je rekao Majorkasu: "Ovo je humanitarna kriza u Del Riju. Možete da je opisujetee kako želite... ali ne treba da umanjujemo humanitarne uslove za koje ste, iskreno, vi odgovorni... Desetine hiljada ljudi žive u uslovima koji su zapanjujući, zapanjujući, a dovela ih je ovde vaša politika."

Holi i drugi republikanci krive Bajdenovu administraciju zato što je ublažila strogu imigracionu politiku prethodnog predsednika, Donalda Trampa.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu migraciju Haitija, više od 320 migranata je deportovano u Haiti u nedelju a dva leta su stigla u ponedeljak popodne. U jednom od aviona bilo je oko 130 migranata. Grupe za zaštitu ljudskih prava na Haitiju javljaju da se dodatni letovi očekuju ove nedelje.

XS
SM
MD
LG