Linkovi

Potpredsednica Kamala Haris posetila granicu sa Meksikom


Potpredsednica SAD Kamala Haris u poseti El Pasu u Teksasu, 25. juna 2021. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Potpredsednica SAD Kamala Haris u poseti El Pasu u Teksasu, 25. juna 2021. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris posetila je pogranični grad El Paso u Teksasu, u okviru inicijative da se smanji priliv migranata koji pokušavaju da uđu u SAD, i ispitaju dubinski uzroci migracije iz Centralne Amerike. To je njena prva poseta granici u svojstvu potpredsednice. U poseti je prati sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Tokom posete, Haris je ocenila da je Bajdenova administracija postigla napredak u rešavanju pitanja naglog piliva migranata, poručila da je situacija na granici "teška" i dodala da je potrebno još posla.

Potpredsednica se sastala sa pet devojčica, od 9 do 16 godina, koje su bile u centru za procesuiranje migranata Carinske i granične službe, nakon čega je obišla samu granicu, saopšteno je iz Bele kuće.

"Nasledili smo tešku situaciju", rekla je Haris tokom sastanka sa verskim organizacijama, kao i sa grupama koje pružaju sklonište i pravne usluge migrantima. Takođe je dodala da je "za pet meseci postignut napredak, ali da predstoji još posla.

Potpredsednica SAD razgovara sa graničarima u El Pasu (Foto: Rojters)
Potpredsednica SAD razgovara sa graničarima u El Pasu (Foto: Rojters)

Potpredsednica se prethodno sastala sa lokalnom članicom Kongresa demokratom Veronikom Eskobar.

Drago mi je što sam ovde. Odavno je planirano da dođem i verujem da ćemo imati dobar, produktivan dan", izjavila je Kamala Haris po dolasku u El Paso.

Haris je ranije ovog meseca posetila Gvatemalu i Meksiko i poručila migrantima:

"Ne dolazite u SAD".

Međutim, hiljade migranata iz te dve zemlje, zajedno sa onima iz Hondurasa i El Salvadora kreće na dugo putovanje do granice, mnogi peške, kako kažu - da bi pobegli od siromaštva i kriminala u svojim zemljama.

Agenti na američkoj granici nailaze na najveći broj nedokumentovanih migranata u protekle dve decenije. Prema podacima koje je objavila agencija Rojters, u fiskalnoj 2021. godini do sada je uhapšeno više od milion migranata na granici SAD i Meksika.

Prema trenutnoj stopi, ukupan broj uhapšenih na granici u fiskalnoj godini koja se završava 30. septembra, biće najveći od 2000. godine kada su američke vlasti uhapsile gotovo milion 700 hiljada migranata.

Većina migranata dolazi iz Latinske Amerike, ali mnogi stižu iz Ekvadora, Venecuele, Kube, Haitija i nekih afričkih zemalja.

Priliv migranata je porastao od kako su predsednik Džo Bajden i potpredsednica Haris stupili na dužnost u januaru, a Bajden rekao da je usvojio "humaniji pristup migraciji od Trampove administracije". Bajden je izabrao Haris da nadgleda napore da se smanji migracija, tako što će se razmotriti koren i razlozi koji navode ljude iz Latinske Amerike da napuštaju svoje rodne zemlje.

Bajden je okončao izgradnju zida na granici koju je forsirao predsednik Donald Tramp, i za razliku od svog prethodnika, koji je proterivao migrante u zemlje porekla, dozvoljava deci bez pratilaca da uđu u SAD. Međutim, kao i Tramp, Bajden odbija da dozvoli ulazak u zemlju porodicama i odraslim osobama koje same pokušavaju da uđu na američko tle.

Američka carinska i granična služba navodi da je prosečan dnevni broj dece migranata koji se nalaze u njenoj nadležnosti sada opao na 640. Međutim, još 16.200 migrantske dece je pod nadzorom američkih zdravstvenih zvaničnika, dok vlada pokušava da ih smesti kod rođaka koji žive u Sjedinjenim Državama ili kod proverenihi staratelja koji su spremni da ih prime u svoje domove.

Republikanci krive Bajdena za rast broja migranata na granici. Pre nego što se početkom juna sastao sa Kamalom Haris, predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei izjavio je za CBS njuz da su, kada je Bajden stupio na položaj, već sledećeg dana stigli "kojoti" i organizovali grupe dece da bi ih odveli u Sjedinjene Države.

Potpredsednica Kamala Haris razgovara sa Glorijom Čaves, glavnom agentkinjom granične patrole u El Pasou u Teksasu, 25. juna 2021.
Potpredsednica Kamala Haris razgovara sa Glorijom Čaves, glavnom agentkinjom granične patrole u El Pasou u Teksasu, 25. juna 2021.

Za vreme njene prve posete inostranstvu u svojstvu potpredsednice, Kamali Haris je često postavljano pitanje zašto nije posetila granicu. Frustrirana pitanjima, izjavila je za NBC njuz da takođe nije posetila Evropu od kada je stupila na dužnost.

Opozicioni republikanci kritikovali su je zato što nije posetila prepune ustanove u kojima se drže migranti na granici, a u jednom trenutku odštampali su njen lik na tetrapaku za mleko, uz natpis "Nestala na granici" i izneli ga na jednoj konferenciji za novinare.

Nakon što je objavljena poseta Haris, Tramp, koji razmatra ideju da se ponovo kandiduje za predsednika 2024, saopštio je:

"Posle više meseci ignorisanja krize na južnoj granici, odlično je da će Kamala Haris da konačno ode i vidi ogromna uništenja i smrti koje su izazvali - što je direktna posledica toga što je Bajden okončao moju strogu, ali pravednu politiku zaštite granice".

Tramp je izjavio da "Haris nikada ne bi otišla!" da on sam i guverner Teksasa Greg Abot nisu planirali da posete granicu sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG