Linkovi

Hiljade migranata iz Haitija čeka u kampu ispod mosta na američkoj granici


Migranti kod Međunarodnog mosta između Meksika i SAD u Del Riju u Teksasu 16. septembra 2021.
Migranti kod Međunarodnog mosta između Meksika i SAD u Del Riju u Teksasu 16. septembra 2021.

Čak 10.000 migranata, od kojih su mnogi došli iz Haitija, trenutno boravi u improvizovanom kampu ispod mosta koji spaja SAD i Meksiko, blizu Del Ria u Teksasu. Broj migranata raste, kažu zvaničnici na terenu.

Visoki zvaničnik granične patrole u sektoru Del Rio, Džon Anfisen, izjavio je za Vašington post: "Trudimo se očajnički da upotrebimo sve resurse koji su na raspolaganju ali ovo je logistička noćna mora."

"Dovodimo agente iz svih delova zemlje da pomognu ali neće moći da dođu danas i samo se trudimo da držimo glavu iznad vode", rekao je.

Prema Rojtersu, uslovi ispod mosta su "sumorni", migranti imaju male zalihe hrane i vode a temperature su veoma visoke.

Granična služba saopštila je da je povećala broj svojih radnika u tom području i da se migrantima dostavljaju voda, peškiri i poljski toaleti, dok čekaju da budu odvedeni u ustanove gde se obrađuju imigracione prijave.

Gradonačelnik Del Rija, demokrata Bruno Lozano, u četvrtak je na Tviteru napisao da je prebrojano više od 10.000 migranata i zatražio federalnu pomoć, ističući da broj migranata ispod mosta raste.

"Predsedniče Bajden, da li ste obavešteni o krizi koja je u toku?", napisao je.

Situacija predstavlja novi izazov za predsednika Džoa Bajdena, koji je ukinuo neke delove restriktivne imigracione politike bivšeg predsednika Donalda Trampa. Do sada neviđeno velike grupe migranata pokušale su da iz Meksika uđu u SAD ove godine.

Više od 195.000 migranata uhapšeno je na granici sa Meksikom u avgustu, prema vladinim podacima koji su objavljeni u sredu.

Bajdenova administracija krivi Trampa za veliki priliv migranata, navodeći da im je smanjio legalne načine da emigriraju u SAD.

Deo informacija u izveštaju preuzet je od agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG