Linkovi

Trampova administracija žali se na odluku o odlaganju smrtnih kazni


ARHIVA - Zatvor u Indijani (Foto: AP/Michael Conroy)
ARHIVA - Zatvor u Indijani (Foto: AP/Michael Conroy)

Američki okružni sudija naredio je da se ponovo odlože izvršenja smrtne kazne, nekoliko sati pre nego što je bilo planirano da se obavi pogubljenje u federalnom zatvoru u Indijani. Trampova administacija odmah se žalila višoj instanci, sa zahtevom da se nastavi izvršenje smrtnih kazni.

Sudija Tanja Čatkan navela je da ima još pravnih pitanja koja moraju da budu rešena i da pravda neće biti zadovoljena tako što će legitiman pravni proces biti loše izveden. Izvršenja smrtne kazne, koje je pokrenula adminstracija, bila bi prva sprovedena na federalnom nivou još od 2003. godine.

Čatkan je dodala da su osuđenici dokazali da plan vlade da se za izvršenje smrtne kazne koristi samo pentobarbitol nosi sa sobom rizik "da se nanese ozbiljan bol, što je protivno Ustavu".

Zatvorenici su našli alternativne načine, kao što je korišćenje opioida ili anksiolitika za početak samog izvršenja, ili da bude potpuno drugačiji metod, kao što je streljački vod, dodala je Čatkan.

Sekretarijat za pravosuđe odmah je uputio žalbu Apelacionom sudu Distrikta Kolumbija.

Osuđenik na smrt Danijel Li, fotografija iz 1997. (Foto: AP/Dan Pierce/The Courier)
Osuđenik na smrt Danijel Li, fotografija iz 1997. (Foto: AP/Dan Pierce/The Courier)

Najnovije odlaganje izvršenja smrtne kazne dolazi dan nakon što je federalni apelacioni sud dozvolio pogubljenje Danijela Luisa Lija iz Jukona u Oklahomi, koje bilo zakazano za 16 sati u ponedeljak u federalnom zatvoru Tera Hota u Indijani. On je osuđen na smrt zbog ubistva prodavca oružja Vilijama Malera, njegove žene Nensi i njene ćerke Sare Pauel 1996. godine u Arkazanasu.

"Vlada pokušava da nastavi izvršenje smrtnih kazni i pored mnogih neodgovorenih pitanja o legalnosti novog protokola za smrtnu kaznu", naveo je Šon Nolan, jedan od advokata čoveka koji čega izvršenje kazne.

Pogubljenja je trebalo da se nastave, nakon što je federalni apelacioni sud preinačio odluku od prošle nedelje, kada su se porodice žrtava žalile da neće moći da putuju da gledaju izvršenje kazne, jer postoji visok rizik od zaraze koronavirusom. Porodica je u ponedeljak uložila žalbu Vrhovnom sudu.

Odluka da se nastavi izvršenje smrtnih kazni, a još dve su planirane kasnije tokom nedelje, i to dok traje pandemija koja je odnela više od 135 hiljada života u SAD i dok se zaraza širi u zatvorima, pod lupom je aktivista za ljudska prava i porodice Lijevih žrtava.

Kritikovana je kao opasan i politički potez. Kritičari kažu da vlada kreira nepotrebnu i fabrikovanu hitnu situaciju oko teme koja nije visoko na listi problema koje sada ima Amerika. Postoji šansa da to ipak uđe u debatu o reformi krivičnog pravosuđa u susret izborima 2020.

U intervjuu za Asošijeted Pres prošle nedelje, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da sekretarijat ima dužnost da sprovede kazne koje je izrekao sud, uključujući i smrtnu kaznu, i da žrtve vide pravdu, kao i oni u mestima gde su se ubistva desila.

Rodbina onih koje je Li ubio se oštro protivi toj ideji. Oni žele da budu prisutni i negiraju bilo koju tvrdnju da se to radi u njihovo ime.

"Za nas je bitno da budemo tamo i da kažemo: Ovo se ne radi u naše ime, mi to ne želimo", kaže rođaka Monika Vejlet.

Rodbina bi morala da putuje hiljadama kilometara da bi bila prisutna na izvršenju smrtne kazne u maloj prostoriji, gde je održavanje razdaljine zbog koronavirusa nemoguće. Zatvorski sistem se prošlih meseci borio da zaustavi širenje virusa. Za sada ima 4 potvrđena slučaja u Tera Hota zatvoru, prema zvaničnim podacima. Jedan zatvorenik je preminuo.

Bar je istakao da veruje da će Zatvorski biro "sprovesti izvršenje kazni bez ikakvog rizika". Ustanove su uvele mnoge dodatne mere, kao što je provera temperature i zahtev posetiocima da nose maske.

Sekretarijat za pravosuđe je u petak objavilo da je jedan zaposleni u zatvoru, koji je radio na pripremi izvršenja smrtne kazne pozitivan na koronavirus, ali se dodaje da nije bio u samoj sobi gde to odvija i da nije bio u kontaktu ni sa kim iz specijalizovanog tima, koji je poslat u zatvor da obavi pogubljenje.

Porodice žrtava se nadaju da smrtna kazna neće nikad biti izvršena. Tražile su od Sekretarijata za pravosuđe i predsednika Donalda Trampa da obustave izvršenje i preinače kaznu u doživotnu.

Trojica mušakaraca, koji bi trebalo da budu pogubljeni ove nedelje, zakazani su još prošle godine, kada je Bar objavio da će se nastaviti izvršenja smrtnih kazni, čime je okončan neformalni moratorijum na smrtnu kaznu. Četvrti čovek trebalo bi da bude pogubljen u avgustu.

Sekretarijat je zakazao još pet pogubljenja od decembra, ali neki od osuđenika su se žalili sudu. Pogubljenja na federalnom nivou su bila retka i vlada je izvršila samo tri smrtne kazne od kada vraćena smrtna kazna na federalnom nivou 1988, poslednje pogubljenje bilo je 2003, kada je Luj Džons pogubljen zbog kidnapovanja, silovanja i ubistva mlade pripadnice vojske 1995. godine.

Predsednik Barak Obama je 2014, posle pogubljenja u Oklahomi koje je loše sprovedeno, naredio Sekretarijatu za pravosuđe da prikupi sve informacije o smrtnoj kazni i problemima koje izaziva smrtonosna injekcija.

Sekretar za pravosuđe objavio je prošlog jula da je provera iz Obaminog vremena završena i da pogubljenja mogu da se nastave. Odobrio je nove procedure za smrtonosne injekcije koje bi zamenile kombinaciju tri leka koja je korišćena pre, jednim, pentobarbitolom. To je slično proceduri koja se koristi u nekoliko država, kao što su Džordžija, Misuri i Teksas, ali ne u potpunosti.

XS
SM
MD
LG