Linkovi

Indija angažovala vojsku da pomaže bolnicama, stiže pomoć i iz drugih zemalja


Zdravstveni radnici u Indiji prebacuju posmrtne ostatke žrtve Kovida 19, (Foto: Reuters/Amit Dave)
Zdravstveni radnici u Indiji prebacuju posmrtne ostatke žrtve Kovida 19, (Foto: Reuters/Amit Dave)

Indija je u ponedeljak naložila oružanim snagama da pomognu bolnicama preopterećenim naglim rastom novozaraženih od koronavirusa dok druge zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija i Nemačka, obećavaju da će poslati neophodne medicinske zalihe i pomoć

Načelnik Generalštaba general Bipin Ravat je na sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem najavio da će bolnicama biti isporučen kiseonik iz vojnih rezervi i da će penzionisano vojno medicinsko osoblje biti angažovano u zdravstvenim centrima.

U vladinom saopštenju se navodi i da će vojna zdravstvena infrastruktura biti dostupna civilima, gde je to moguće, u svetlu rekordnog rasta novozaraženih peti dan zaredom.

​Modi je u nedelju pozvao građane da se vakcinišu i budu na oprezu zbog, kako je naveo, "oluje" infekcija, dok bolnice i lekari u nekim državama na severu Indije poručuju da ne mogu da izađu na kraj sa prilivom pacijenata.

U nekim najteže pogođenim gradovima, posmrtni ostaci žrtava Kovida 19 masovno se kremiraju u privremenim objektima.

Neravnomerne mere za suzbijanje pandemije, zatim lokalni izbori i masovna praznična okupljanja mogla bi da izazovu žarišta u drugim delovima zemlje, dok je broj zaraženih porastao za 352.991 protekla 24 sata, a prepune bolnice ostaju bez kiseonika i slobodnih kreveta.

"Bolnice trenutno mole i pozajmljuju i to je ekstremna krizna situacija", rekao je portparol jedne bolnice u Nju Delhiju.

Požar u bolnici

Posle požara u bolnici u industrijskom centru Surat na zapadu zemlje, pet pacijenata obolelih od Kovida 19 preminulo je nakon što je prebačeno u druge bolnice u kojima nije bilo mesta na intenzivnim negama, saopštili su opštinski zvaničnici za agenciju Rojters.

Mediji prenose snimke zdravstvenih radnika u istočnoj državi Bihar kako vuku telo po zemlji, zato što nema nosila.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus u ponedeljak je ocenio da je situacija u Indiji "više nego srceparajuća" i da SZO šalje dodatno osoblje i zalihe da pomogne toj zemlji.

Američki predsednik Džo Bajden u nedelju je najavio da će SAD poslati sirove sastojke za vakcine, medicinsku i zaštitnu opremu. Nemačka se takođe pridružila sve većem broju država koje najavljuju pomoć.

U Moskvi, koja očekuje da će biti proizvedeno 50 miliona ruske Sputnjik V vakcine svakog meseca u Indiji ovog leta, portparol Kremlja izrazio je zabrinutost zbog situacije.

U Indiji, sa populacijom od hiljadu 300 milijardi ljudi, prema zvaničnim podacima ima više od 17 miliona zaraženih i 195.123 žrtava, nakon što je tokom noći preminulo još 2.812 inficiranih. Eksperti smatraju da su te cifre verovatno veće.

Zbog trenutne situacije, u nekoliko gradova je uveden policijski čas, a policajci vode računa o tome da stanovnici drže socijalnu distancu i nose maske. Političari, naročito Modi, na udaru su oštrih kritika zbog držanja masovnih skupova tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

XS
SM
MD
LG