Linkovi

Indija prijavila rekordnih 273.810 slučajeva Kovida u jednom danu


Pacijent na bolničkom krevetu ispred Kovid 19 bolnice u Ahmedabadu u Indiji, 19. aprila 2021. (Foto: Reuters)
Pacijent na bolničkom krevetu ispred Kovid 19 bolnice u Ahmedabadu u Indiji, 19. aprila 2021. (Foto: Reuters)

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je da je u poslednja 24 sata u toj zemlji zabeleženo rekordnih 273.810 novih slučajeva zaraze Kovidom 19.

Otprilike svaki treći testirani u glavnom gradu Indije Nju Delhiju bio je pozitivan na koronavirus, objavio je gradonačelnik (glavni ministar) Arvind Kedžrival u nedelju.

“Veći razlog za zabrinutost je da se u poslednja 24 sata stopa pozitivnih rezultata testiranja povećala sa 24 na 30 odsto”, izjavio je Kedžrival na konferenciji za novinare i dodao:

“Broj pozitivnih slučajeva povećava se veoma brzo".

Stanovnici Nju Delhija se na društvenim medijima žale zbog nedostatka boca sa kiseonikom, nedovoljno kreveta u bolnicama i lekova.

Sa više od 15 miliona zaraženih do sada, Indija je druga na listi svetskih zemalja sa najviše pozitivnih na Kovid, iza SAD gde je broj infekcija čak 31,6 miliona.

Prema podacima Centra za praćenje Kovida Univerziteta Džons Hopkins, tek nešto više od jedan odsto stanovnika Indije je vakcinisano protiv koronavirusa.

Skok slučajeva u Iranu

Iran je u nedelju prijavio najviše smrtnih slučajeva u jednom danu, u poslednjih nekoliko meseci, dok su bolnice kako u Teheranu, tako i u drugim gradovima blizu da im kapaciteti budu poptuno popunjeni.

Ministarstvo zdravlja prijavilo je 405 smrtinh slučajeva od koronavirusa i potvrdilo više od 21 hiljade novih infekcija u nedelju. Rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva Iran je zabeležio u novembru prošle godine i to 480.

Iran je jedna od najteže pogođenih zemalja u regionu, ali navodi da ne može da izdrži duže zatvaranje u cilju borbe protiv virusa, jer strahuje da može da nanaese sebi preveliku ekonomsku štetu.

Kampanja vakcinacije u Iranu teče sporo i zavisna je od nekoliko vakcina domaće proizvodnje. Prema podacima Džons Hopkinsa, tek oko jedan procenat stanovništva je potpuno vakcinisan.

U međuvremenu, Izrael je u nedelju ukinuo obavezu nošenja maski na otvorenom. Skoro 56 odsto stanovništva te zemlje je potpuno vakcinisano, takođe prema podacima Džons Hopkinsa.

Obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru ostaje na snazi u Izraelu.

Polovina odraslih Amerikanaca vakcinisana

SAD su u nedelju prijavile da je više od polovine odraslih Amerikanaca primilo bar jednu dozu Kovid vakcine, dok za vakcinu sada mogu da se prijave svi stariji od 16 godina. Lekari se nadaju da će uskoro biti moguća vakcinacija i mlađih grupa, a kompanija "Fajzer" saopštila je da sada testira svoju vakcinu među decom starosti i do samo šest meseci.

SAD su zaustavile upotrebu vakcine kompanije "Džonson i Džonson", dok istražuju retke slučajeve krvnih ugrušaka.


Od sedam miliona Amerikanaca koji su primili tu vakcinu, kod šest osoba su se pojavili retki, ali teški slučajevi krvnih ugrušaka. Prema navodima dnevnika "Vol strit džornal", zdravstvene vlasti su prvobitno bile blizu odluke da samo upozore na rizik od zgrušavanja krvi kod vakcine Džonson i Džonson, ali je na kraju preporučena pauza u upotrebi, zato što se strahovalo da lekari neće adekvatno lečiti to stanje.

Međutim, dr Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena, kaže da očekuje da se ona nastavi u narednih sedam dana.

“Sumnjam da će jednostavno prestati da je koriste. Ne verujem da će se to dogoditi. Ono što mislim da će se dogoditi jeste da će verovatno biti neko upozorenje uz nju, ili restrikcija ili procena rizika”, rekao je Fauči tokom gostovanja u emsiiji “Meet the Press” na TV mreži NBC.

Fauči, bivši predsednik Barak Obama i još nekoliko poznatih ličnosti pojavili su se u nedelju uveče u specijalnoj emisiji na nacionalnoj televiziji "Zasucite rukave" (Roll Up Your Sleeves), čiji je cilj da se smanji skeptičnost i oklevanje kada je reč o vakcinisanju u SAD.

Čak i ako se ove nedelje ukine odluka o privremenoj obustavi vakcine Džonson i Džonson, lekari strahuju da je šteta već pričinjena, s obzirom na to da raste broj Amerikanaca koji oklevaju da se vakcinišu.

“Pacijenti su mi postavljali mnogo pitanja tokom vikenda. Međutim, pauza je bila neophodna kako bi bolje razumeli da li ima drugih slučajeva krvnih ugrušaka. Generalno gledano, ta vakcina je definitvno bezbedna i broj slučajeva je toliko nizak, i ne vidimo da postoji neka veća povezanost”, kaže dr Imran Ali.

Francuska uvodi karantin

Počev od 24. aprila, Francuska će zahtevati da svi putnici iz Brazila, Argentine, Čilea i Južnoafričke Republike provedu u karantinu 10 dana, zbog zabrinutosti u vezi sa oblicima koronavirusa iz tih regiona, saopštila je francuska vlada u subotu. Policija je zadužena da prati dolaske i obezbedi poštovanje pravila.

Brazil je imao 13,9 miliona slučajave zaraze zaključno sa ponedeljkom ujutro, prema podacima Džons Hopkinsa. Samo SAD i Indija imaju više infekcija. Letovi iz Brazila za Francusku ostaće suspendovani sve dok nova pravila ne stupe na snagu.

Više od 373 hiljade ljudi umrlo je u Brazilu od Kovida 19, prema podacima Centra za praćenje Kovida na Univerzitetu Džons Hopkins, a jedina zemlja sa više žrtava su SAD - iznad 567 hiljada.

Ukupno, u svetu je od koronavirusa stradalo više od tri miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG