Linkovi

Indiji pristiže medicinska pomoć za borbu protiv Kovida 19


Pacijentkinja obolela od Kovida čeka terapiju kiseonikom (Foto: REUTERS/Adnan Abidi)

Važne zalihe medicinske opreme isporučene su Indiji, državi koja se našla na udaru novog talasa pandemije koronavirusa, što je izazvalo nestašice kiseonika – zbog čega su bolnice odvraćale pacijente.

Bajden: Spremni Indiji da pošaljemo pomoć

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je razgovarao sa premijerom Indije Narendrom Modijem - rekavši da su Sjedinjene Države u mogućnosti da odmah pošalju pomoć potrebnu toj državi u borbi protiv Kovida 19.

"Remdesivir i druge lekove koji mogu da pomognu oporavak i delove potrebne mašinama za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa. Aktuelno je i slanje vakcina, ali prvo moramo biti sigurni da vakcine pristižu. Spremni smo da sa državama kojima su potrebne - podelimo vakcine i znanje o tome kako se prave", rekao je Bajden tokom obraćanja iz bašte Bele kuće.


Prvi voz sa oko 70 tona kiseonika stigao je u Nju Delhi – grad sa dvadeset miliona stanovnika u kom kriza uzrokovana pandemijom ne jenjava.

Toj zemlji Britanija je uputila 100 respiratora i 95 boca kiseonika. Francuska ambasada u Indiji saopštila je da je obezbedila godišnje zalihe kiseonika za 250 pacijenata u Indiji.

Broj preminulih od posledica Kovida 19 u Indiji dostigao je 200.000.

Poslednjjih sedam dana većina nas nije spavala. Zbog nestašice kiseonika primorani smo da regularnu dozu kiseonika delimo na dvoje pacijenata”, izjavo je za Rojters direktor Indijskog centra za povrede kičme – prenamenjenog za zbrinjavanje obolelih od Kovida 19.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da nastoji da obezbedi isporuku 4.000 koncentratra kiseonika Indiji.

U protekla 24 sata u toj zemlji registrovana su 323.144 slučaja novoobolelih građana – što je ipak manje od skoro 353.000 koliko je zabeleženo u ponedeljak.

U prestonici Nju Delhiju proglašene su stroge mere suzbijanja pandemije – što važi i za nekoliko država na jugu zemlje.

Vojne snage te zemlje angažovane su kao ispomoć u pokušaju suzbijanja pandemije, dok premijer Narendra Modi poziva građane da se vakcinišu da bi se sputala, kako je naziva, oluja infekcija.

U pojedinim najteže pogođenim gradovima nadležni su kremirali tela građana preminulih od posledica Kovida 19.

Indijska vlada suočava se sa kritikama da je ranije tokom godine dozvoljavala masovna verska i politička okupljanja - u trenutku kada je broj obolelih na dnevnom nivou bio manji od 10.000 i nije oznaživala zdravstveni sistem.

Indija: Kompozicija voza kao blok za izolaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Federalna vlada je u februaru proglasila da je pobedila pandemiju, ali su zdravstveni eksperti saopštili da je tokom zime došlo do opuštanja u Indiji, kada se činilo da je virus pod kontrolom. Vlasti su tada ukinule restrikcije i ponovo dozvolile velika okupljanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG