Linkovi

U Indiji više od 400.000 novozaraženih u jednom danu


U Indiji nema mesta u bolnicama, a prepune su i mrtvačnice
U Indiji nema mesta u bolnicama, a prepune su i mrtvačnice

Indija je ponovo oborila rekord sa 401.993 novozaraženih u jednom danu. Širom zemlje otvoreni su punktovi za masovnu vakcinaciju svih punoletnih građana, iako neke države upozoravaju da nemaju dovoljno vakcina.

Ovo je prvi put da broj obolelih u Indiji premašuje 400 hiljada pošto je deset dana zaredom iznad 300.000. U protekla 24 sata prijavljeno je 3.523 umrlih od koronavirusa, a ukupno su umrle 211.853 osobe.

Indija je i najveći svetski proizvođač vakcina protiv Kovida 19, ali ih nema dovoljno za sebe, što dodatno pogoršava novi talas infekcije. Bolnice su prepune i nemaju dovoljno lekova, ni kiseonika, a zbog velikog broja umrlih nema mesta ni u mrtvačnicama.

U bolnici južno od Ahmedabada izbio je požar u kojem je stradalo 16 pacijenata i dvoje medicinskih radnika. Premijer Narendra Modi izjavio je saučešće porodicama žrtava.

Stručnjaci za ovakvo širenje virusa krive velika religijska okupljanja i političke mitinge. Forum naučnih savetnika upozorio je Modijevu administraciju još početkom marta da se pojavila nova, zaraznija mutacija virusa i da se brzo širi.

Četvoro od pet naučnika iz foruma reklo je da se vlada oglušila o ova upozorenja i da nije uvela restrikcije da spreči širenje virusa.

Milioni ljudi, uglavnom bez maski, prisustvovali su religijskim obredima i Modijevim i opozicionim mitinzima.

U Indiji je ukupno registrovano 19 miliona zaraženih koronavirusom, samo u drugom talasu od kraja februara 7,7 miliona, dok je isto toliko, u prethodnom periodu, registrovano u roku od šest meseci.

Zbog ovakve situacije, SAD su zabranile ulazak iz Indije za one koji nisu američki državljani. Restrikcije na ulazak uvele su i Australija, Britanija, Nemačka, Italija i Singapur, dok su Kanada, Hong Kong i Novi Zeland obustavili letove sa Indijom.

XS
SM
MD
LG