Linkovi

U Indiji 330 hiljada novozaraženih dnevno, oboleli umiru jer nema dovoljno kiseonika


Oboleli od koronavirusa ispred bolnice u Nju Delhiju
Oboleli od koronavirusa ispred bolnice u Nju Delhiju

Indija je prijavila više od 330 hiljada novozaraženih za jedan dan, što je najviše u svetu. Bolnice u toj zemlji su prepune, a nema ni dovoljno kiseonika za sve obolele od Kovida 19 kojima je potreban. U protekla 24 sata prijavljena su 2.263 smrtna slučaja.

U kovid bolnici u predgrađu Mumbaja dogodio se i požar u kojem je stradalo 13 osoba, što je poslednji incident u zemlji u kojoj je zdravstvena kriza sve gora.

Samo u Delhiju je prijavljeno 26 hiljada novozaraženih i 306 mrtvih za jedan dan, što je jedan smrtni slučaj svakih pet minuta.

Kiseonika i slobodnih kreveta u bolnicama nema dovoljno. Neke bolnice na vrata stavljaju natpise da su pune, a zalihe kiseonika obezbeđuje policija.

U bolnicama u Indiji nema mesta za sve obolele od Kovida 19
U bolnicama u Indiji nema mesta za sve obolele od Kovida 19

Kompanija Maks heltker, koja poseduje nekoliko bolnica u Indiji, saopštila je da više ne prima nove pacijente dok se ne obnove zalihe kiseonika.

Bramar Mukerdži, epidemiolog sa Univerziteta Mičigena, kaže da ne postoji mreža socijalne zaštite za Indijce.

"Svi se bore za sopstveno preživljavanje, ili da zaštite članove svoje porodice. Teško je to i gledati".

U Nju Delhiju su prepune i mrtvačnice i krematorijumi.

Rast broja obolelih zbog velikih skupova i nove mutacije virusa

U Indiji je zimus broj novozaraženih bio oko 10 hiljada dnevno i činilo se da je situacija pod kontrolom. Ali, kažu sturčnjaci, stanje se pogoršalo kad su krenula masovna okupljanja.

"Indijci su se kolektivno opustili. Umesto da im se stalno šalju poruke da budu oprezni, lideri im samouvereno šalju poruku da su pobedili virus", kaže pulmolog Zarir Udvadia.

Premijer Narendra Modi je prošle godine, na početku pandemije, naredio strogo zatvaranje. Ali, to nije uradio ponovo zbog straha od uticaja na ekonomiju i živote radnika.

U Indiji se takođe pojavila i nova, "dupla mutacija", virusa, koja je doprinela rastu broja obolelih. Za novi soj virusa se veruje da je zarazniji.

Ta varijanta već je stigla u Britaniju gde su do sada registrovana 132 slučaja.

Indija je veliki proizvođač vakcina. Iako je imunizacija počela, mali broj ljudi je vakcinisan.

Nadležni su najavili da će vakcine biti dostupne starijima od 18 godina od 1. maja, ali stručnjaci kažu da neće biti dovoljno vakcina jer je to oko 600 miliona ljudi.

"Tragedija, to je loše upravljanje krizom. Za zemlju koju zovu "apotekom sveta", manje od 1,5 odsto vakcinisanih je neuspeh koji je teško pojmiti", kaže profesor na Univerzitetu Kornel Kaušik Basu.

XS
SM
MD
LG