Linkovi

Više od 2,5 miliona ljudi širom sveta zaraženo koronavirusom


Žena u zaštitnom odelu izlazi iz prodavnice u Kvinsu, u Njujorku (Foto: AFP/Johannes Eisele)
Žena u zaštitnom odelu izlazi iz prodavnice u Kvinsu, u Njujorku (Foto: AFP/Johannes Eisele)

Broj zaraženih od koronavirusa širom sveta premašiio je u utorak 2,5 miliona, dok u Sjedinjenim Državama ima više od 800 hiljada obolelih, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins i agencije Rojters.

Od Kovida 19 umrlo je više od 175 hiljada ljudi, od čega je dve trećine žrtava u Evropi.

Broj zaraženih u svetu porastao je na prvih pola miliona za 75 dana, dok je za samo šest dana registrovano poslednjih pola miliona, prenosi Rojters.

Pre više od tri meseca - 10. januara - registrovan je 41 slučaj, da bi u aprilu broj obolelih rastao za više od 70 hiljada dnevno.

Dok eksperti upozoravaju da je broj slučajeva koronavirusa verovatno mnogo veći od trenutnih izveštaja, taj broj je i dalje daleko manji nego za vreme španske groznice, koja je izbila 1918. godine i zarazila oko 500 miliona ljudi.

Uprkos rastu broja zaraženih od Kovida 19, postoje nagoveštaji da se usporava širenje koronavirusa, s obzirom na to da su u mnogim zemljama uvedene mere socijalnog distanciranja.

Početkom aprila, ukupan broj slučajeva rastao je po stopi od 8 do 9 odsto dnevno, što je tokom prošle nedelje usporilo na 3 do 4 odsto.

Više od 1,1 milion slučajeva koronavirusa zabeleženo je u Evropi, među kojima gotovo 400 hiljada obolelih u Italiji i Španiji. U tim zemljama, više od 10 odsto registrovanih slučajeva Kovida 19 imalo je fatalan ishod.

U Severnoj Americi, registrovana je trećina ukupnog broja slučajeva, ali je za sada stopa smrtnosti niža. U Sjedinjenim Državama i Kanadi, preminulo je 5 odsto zaraženih.

U Južnoj Americi, zaraza se i dalje širi brže nego u drugim područjima, a protekla 24 sata broj zaraženih premašio je 100 hiljada.

U Kini, gde se koronavirus prvi put pojavio, broj novozaraženih pao je na manje od 20 dnevno u prethodna tri dana, a ove nedelje nije bilo novih žrtava.

Međutim, Kina je prošle nedelje podigla broj žrtava za 40 odsto, odnosno prijavila je dodatnih 1.290 smrtnih slučajeva koji nisu registrovani ranije.

Mnoge zemlje nemaju adekvatne kapacitete za testiranje, što veštački smanjuje broj zaraženih, a ne računaju se ni oboleli u staračkim domovima.

XS
SM
MD
LG