Linkovi

Vlade širom sveta razmatraju ublažavanje restriktivnih mera


Striktne mere za suzbijanje virusa, od koga je širom sveta obolelo 2.2 miliona ljudi, mnogima, osim bojazni za zdravlje zbog Kovida 19, donele i teške trenutke. (Foto: REUTERS/Susana Vera)
Striktne mere za suzbijanje virusa, od koga je širom sveta obolelo 2.2 miliona ljudi, mnogima, osim bojazni za zdravlje zbog Kovida 19, donele i teške trenutke. (Foto: REUTERS/Susana Vera)

Suočavajući se sa rastućom nezaposlenošću, zbog čega je velikom broju građana ugrožena egzistencija, vlade širom sveta razmatraju načine za ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.

Agencija Asošijeted pres piše da su striktne mere za suzbijanje virusa, od koga je širom sveta obolelo 2.2 miliona ljudi, mnogima, osim bojazni za zdravlje zbog Kovida 19, donele i teške trenutke.

U zajedničkoj izjavi trinaest država: uključujući Kanadu, Brazil, Italiju, Nemačku – pozvale su na globalnu saradnju kako bi bile olakšane ekonomske posledice pandemije.

“Najvažnije je da sa sarađujemo kako bismo spasili živote i sredstva koja život omogućavaju”, navedeno je u zajedničkoj objavi.

Potpisnice, među kojima su i Britanija, Francuska, Indonezija, Meksiko, Maroko, Peru, Južna Koreja, Singapur i Turska, ukazale su da su posvećene da sarađuju sa svim državama u poljima javnom zdravlja, putovanja, trgovine i finansija – kako bi umanjile posledice i zajednički se oporavile.

To, kako navedeno, podrazumeva održavanje vazdušnih, kopnenih i vodnih veza kako bi se omogućio protok dobara poput medicinske opreme i povratka putnika u svoje matične države.

U Francuskoj i Španiji prestaje upotreba poljskih bolnica – dok je u Nemačkoj broj obolelih tokom nedelje bio u padu.

Međutim, brojni državni i zdravstveni zvaničnici, oprezni su u vezi sa mogućnostima popuštanja uvedenih mera – uprkos ekonomskim poteškoćama.

"Pogrešno je tumačiti da postoji neka vrsta sukoba između zdravlja i bezbednosti građana i otvaranja ekonomije”, rekao je Domeniko Arkuri – zvaničnik zadužen za suzbijanje pandemije koronavirusa.

“Bez zdravlja ekonomskom oživljanje će nestati u treptaju oka”, rekao je Arkuri.

Italijanske vlasti su dekretom proglasile da se poslovi, koji nisu od izuzetne važnosti, neće obavljati do 3.maja. Zdravstveni eksperti istakli su da bi bilo potrebno da popuštanje mera bude postepeno. U Italiji je registrovano 172.000 slučajeva obolelih od koronavirusa – dok je žrtava do sada bilo 23.000.

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je vanredni finansijski paket pomoći u iznosu od 120 milijardi dolara zbog posledica ekonomske krize. Vlasti su upozorile da bi francuska ekonomija, jedna od najrazvenijih na svetu, mogla pretrpeti gubitke od osam procenata i dospeti u najtežu recesiju još od Drugog svetskog rata.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, veliki broj ljudi obolelih od koronavirusaširom sveta se oporavio – a do sada je od Kovida 19 preminulo 154.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG