Linkovi

Uvedeno obavezno nošenje maski u državi Njujork


Putnici njujorške podzemne železnice (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)
Putnici njujorške podzemne železnice (Foto: REUTERS/Jeenah Moon)

U državi Njujork uvedena je obaveza nošenja maske ili materijala za pokrivanje lica tokom boravka na otvorenom – kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, objavila je agencija Rojters. Odluka doneta je u trenutku dok pojedine američke države razmatraju načine za pokretanje stopirane privrede, a pristalice predsednika Sjedinjenih Država sporadično protestuju tvrdeći da što pre žele da se vrate na radna mesta.

Država Njujork, označena epicentrom pandemije u Sjedinjenim Državama, prijavila je u subotu još 540 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19. Iako je reč o najnižem bilansu preminulih još od prvog aprila - stotine porodica i dalje se suočavaju sa gubitkom najmilijih od posledica koronavirusa. Svega dan ranije - broj stradalih je bio veći i iznosio je 630.

Takođe, u subotu je piše agencija Rojters, okončana još jedna nedelja u kojoj su milioni Amerikanaca ostali bez plate. Njih više od 20 miliona prijavilo se u program za nezaposlene tokom poslednjih nekoliko nedelja usled striktnih mera zatvaranja mnogobrojnih poslova, ograničenja putovanjau primenjenih u pokušaju suzbijanja virusa koji je drastično oštetio američku privredu.

Imajući u vidu te okolnosti na toplu dobrodošlicu naišla je najava američke kompanije Volmart (Walmart) o angažovanju 50.000 radnika u svojim radnjama, klubovima i distributivnim centrima – usled, kako je objavljeno, rastućom potražnjom za namirnicama i drugim potrepštinama za mušterije koje su ostale u svojim domovima tokom pandemije.

Jedna od najznačajnijih delatnosti, koja je pretrpela značajan udar pandemije koronavirusa, je proizvodnja mesa. Pogoni u Južnoj Dakoti, Džordžiji, Ajovi prijavili su stotine registrovanih slučajeva Kovida 19 među svojim zaposlenim. Neki od proizvođača, poput Tajson fudsa ili Smitfild fudsa, sui li bili primorani da zatvore ili su se našli na meti kritika sindikata – koji su zahtevali bezbednije uslove rada za zaposlene.

Uprkos tome što velike kompanije, poput Volmarta i Amazona, deo građana koji živi u područjima države sa nižom stopom obolelih, negoduju zbog restriktivnih mera – što je dovelo do organizovanja protesta na kojima su se okupile pristalice američkog predsednika Donalda Trampa.

Građani su se okupljali u prestonicama država Minesota, Mičigen i Virdžinija, i u masi nisu primenjivali smernice društvenog distanciranja, niti su nosili zaštitne maske.Takvo ponašanje naišlo je na neodobravanje guvernera tih država iz redova Trampu rivalske Demokratske stranke.

Takođe, nekoliko država među kojima su Ohajo, Mičigen, Teksas i Florida, najavile su da deo privrede nameravaju da pokrenu do prvog maja ili čak i ranije.

Kolike su šanse za reizbor Donalda Trampa?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je, u svrhe izbegavanja drugog talasa pandemije kada građani budu počeli da se vraćaju na radna mesta, potrebno obezbediti dovoljan broj testova. Razlog za to je, kako navode, mogućnost praćenja infekcije – ali i eventualno utvrđivanje prisustva antitela na virus – što je pokazatelj da organizam počinje da gradi imunitet na virus.

Sjedinjene Države prijavile su gotovo 700 hiljada slučajeva koronavirusa, kao i da je najmanje 36 hiljada preminulo od posledica te bolesti – što je najviše od svih država sveta pogođenih pandemijom. Infekcija se u nejednakom obimu širi duž zemlje – pogađajući žešće gustije naseljena područja poput države Njujork i gradova Njujork i Nju Džerzi.

XS
SM
MD
LG