Linkovi

Neki guverneri ublažavaju restrikcije, uz rizik


Pojedini surferi su i za vreme mera zatvaranja dolazili na plažu u okrugu Pinjelas na Floridi
Pojedini surferi su i za vreme mera zatvaranja dolazili na plažu u okrugu Pinjelas na Floridi

Guverneri pojedinih američkih država počeli su da ublažavaju restriktivne mere, radi oporavak ekonomije. Međutim, koliko rizik preuzimaju time što će dozvoliti ljudima da se vrate u restorane, teretane i frizerske salone – čak i sa merama društvenog distanciranja?

Iako pandemija koronavirusa nastavlja da se širi, delovi Amerike prave planove da se vrate na posao. U Južnoj Karolini neke maloprodajne firme su sada otvorene uz mere odgovarajuće razdaljine.

"I dalje podstičemo ljude da pokupe robu ispred prodavnice i koriste isporuke tako da svi možemo da ostanemo kod kuće i brže se izvučemo iz ovoga, ali se radujemo budućnosti”, kaže Lesli Gaudž, vlasnika jednog butika u Južnoj Karolini.

Guverner te države odlučio je da se od danas otvore gradske plaže ali se grad Mertl Bič protivi toj odluci.

"Najviše me brine da, ako ne učinimo sve što je moguće da sada obuzdamo virus, potencijalno bismo mogli da sebi nanesemo štetu kasnije tokom leta, na vrhuncu turističke sezone", navodi gradonačelnica Mertl Biča Brenda Betjun.

Tenesi je saopštio da će se “velika većina” firmi ponovo otvoriti 1. maja. A u Džordžiji, gde je prijavljeno skoro 20.000 slučajeva Kovida-19 i blizu 800 smrtnih slučajeva, guverner Brajan Kemp objavio je da teretane, frizerski saloni i kuglane mogu da se ponovo otvore u petak. Kemp se protivio merama zatvaranja.

"Preduzimanjem postepenih mera, vratićemo građane Džordžije bezbedno na posao.”

Brajan Kemp, guverner Džordžije na konferenciji za novinare 16. aprila 2020.
Brajan Kemp, guverner Džordžije na konferenciji za novinare 16. aprila 2020.

Gradonačelnica Atlante, Kejša Lens Botoms, oštro je kritikovala guvernerovu odluku.

“Svakako ne mogu da čiste savesti kažem da se slažem sa tom odlukom i nastaviću da koristim svoj položaj gradonačelnice da pozivam ljude da I dalje ostaju kod kuće, slušaju nauku i koriste zdrav razum.”

Međutim, u Kaliforniji, koja ima više od 30.000 potvrđenih slučajeva, guverner Gevin Njusom je izjavio da vlasti ne vide trend opadanja potreban da bi se država ponovo otvorila.

"Broj smrtnih slučajeva i dalje raste, broj hospitalizovanih umereno raste a stopa primljenih na intenzivnu negu se polako stabilizuje.”

Demonstracije protiv naredbe o ostanku kod kuće u mestu Hantington Bič u Kaliforniji, 17. aprila 2020.
Demonstracije protiv naredbe o ostanku kod kuće u mestu Hantington Bič u Kaliforniji, 17. aprila 2020.

U teško pogođenom Njujorku, gradonačelnik Bil de Blazio je otkazao sve javne skupove do kraja juna – uključujući slavne proslave kao što su parada na Dan Portorika i “parada ponosa”.

"Moramo da budemo pametni i svesni da kada se hiljade i hiljade ljudi okupe na jednom mestu, to je suprotno svemu što smo pokušali da postignemo.”

Broj zaraženih opada ali se u Njujorku i dalje svakog dana registruje više od hiljadu novih slučajeva.

Poruke zahvalnosti ispisane su na trotoaru ispred bolnice Maunt Sajnaj na Menhetnu.
Poruke zahvalnosti ispisane su na trotoaru ispred bolnice Maunt Sajnaj na Menhetnu.

Za doktora Metjua Baja, bila je to emotivna klackalica. Pre mesec dana, opisao je bolnicu Maunt Sajnaj u Kvinsu kao potpuno preplavljenu pacijentima.

“Vidite da su sve sobe pune, ovi hodnici su obično vrlo uredni i prazni a sada vidite pacijente na sve strane.”

Bai se i dalje bori protiv virusa ali sada je veći optimista.

“Velika je promena u odnosu na prethodnu nedelju. Uopšte nema pacijenata u hodniku. Predivno je to videti.”

XS
SM
MD
LG