Linkovi

Bajden zahteva od zaposlenih u federalnim agencijama da se vakcinišu


Predsednik SAD Džo Bajden govori o vakcinaciji protiv Kovida 19 u Beloj kući, 29. jul, 2021. (Foto:Rojters/Evelyn Hockstein)
Predsednik SAD Džo Bajden govori o vakcinaciji protiv Kovida 19 u Beloj kući, 29. jul, 2021. (Foto:Rojters/Evelyn Hockstein)

Milioni zaposlenih u američkim federalnim agencijama moraće da potvrde da su vakcinisani protiv Kovida 19 ili da u suprotnom nose maske, drže fizičku distancu i redovno se testiraju, navodi se u novim smernicama koje je administracija predsednika Džo Bajdena objavila u četvrtak.

Zaposleni koji ne potvrde da su vakcinisani moraće da se testiraju jednom ili dva puta nedeljeno, a biće im ograničeni i poslovni putevi.

Reč je o najnovijem pokušaju predsednika Bajdena da podstakne veći broj Amerikanaca da se vakcinišu dok se delta soj brzo širi i naročito teško pogađa one koji nisu primili vakcinu.

“Ovo je pandemija nevakcinisanih. Ovo je američka tragedija. Ljudi umiru - i umiraće - koji ne moraju da umru. Ako ste nevakcinisani, ne morate da umrete", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Prema izjavama zvaničnika, nove smernice ne predstavljaju obaveznu vakcinaciju i oni koji odluče da se ne vakcinišu neće biti u opasnosti da dobiju otkaz, prenosi agencija Rojters.

Bajden je poručio da su vakcine veoma efikasne i "da ih ima dovoljno za sve da se vakcinišu".

"Proteklih šest meseci smo dali više od 325 miliona doza. Imamo sredstva da sprečimo da novi talas Kovida zatvori naše biznise, škole, društva kao što je to bio slučaj prošle godine. Od početka sam govorio da ćemo biti vođeni naukom", rekao je Bajden.

Dodao je da su mu eksperti preneli da će broj slučajeva nastaviti da raste, "pre nego što počne da pada".

"Prema ekspertima, dok broj slučajeva raste verovatno nećemo videti uporedni porast hospitalizacija ili smrtnih slučajeva u većini područja. Morate se zapitati zašto. Zato šte je 164 miliona Amerikanaca u potpunosti imunizovano, među kojima je 80 odsto najranjivijih, starijih građana", naglasio je američki predsednik.

Predsednik je takođe naložio Sekretarijatu za odbranu da razmotri kako i kada će početi da zahteva od pripadnika vojske da se vakcinišu protiv Kovida, uz ostale obavezne vakcine.

"Naši muškarci i žene u uniformi štite zemlju od ozbiljnih pretnji i trebalo bi što je više moguće da budu zaštićeni od zaraze Kovidom 19. Mislim da je to naročito važno zato što služe u mestima širom sveta, a u mnogima je broj vakcinisanih nizak, a bolest prevladava", rekao je Bajden.

Bajden je svom timu naložio da nove smernice primeni i na sve koji za vladu rade pod ugovorom.

Takođe je pozvao državne, lokalne i vlasti američkih teritorija da isplate 100 dolara svim novovakcinisanim Amerikancima da bi se poboljšala stopa imunizacije protiv Kovida 19.

Predsednik je na konferenciji za novinare rekao i da je moguće da će dodatna doza vakcine biti potrebna kasnije, ali da to nije slučaj sada.

Bajden se založio i za povratak đaka u učionice na jesen, a Amerikance je pozvao da poštuju nove smernice o maskama - da ih nose u zatvorenom prostoru u područjima u kojima raste broj zaraženih.

Iz Bele kuće je takođe saopšteno da će prema novim merama, mnogi posetioci u federalnim agencijama morati da se vakcinišu ili pokažu negativan test na koronavirus.

Federalna vlada je najveći poslodavac u SAD i Bajdenov potez bi mogao da poslužio kao primer kompanijama i drugim institucijama koje razmatraju povratak zaposlenih na radna mesta.

Prema podacima iz 2020 godine, američka federalna vlada zapošljava oko 2,2 miliona civilnih radnika i još 570.000 koji rade za Poštu (USPS). Prema istraživanju univerziteta u Njujorku, za vladu pod ugovorom radi 3,7 miliona ljudi.

Pojedine savezne države i grad Njujork već su najavili slične mere.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo u sredu je rekao da će se od zaposlenih u državnim službama tražiti da se vakcinišu ili da se nedeljno testiraju na koronavirus.

Sekretarijat za pitanja veterana u ponedeljak je uveo obaveznu vakcinaciju svojih lekara i medicinskog osoblja. To je prva federalna agenija koja je uvela takvu obavezu.

Sekretarijat je zadužen za najveći američki zdravstveni sistem, koji zapošljava više od 360.000 zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja u 1,293 objekata.

Brojne federalne agencije u sredu su ponovo uvele obavezno nošenje maski u federalnim zgradama u područjima u kojima naglo raste broj zaraženih, u skladu sa nalogom Kancelarije Bele kuće za menadžment i budžet.

Sekretarijat za odbranu u sredu je objavio da će i zaposleni u Pentagonu morati da nose maske.

Bela kuća je saopštila da su maske obavezne u zatvorenom prostoru u federalnim zgradama za sve zaposlene i posetioce, bez obzira na to da li su vakcinisani, u područjima u kojima raste broj novozaraženih.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u sredu su saopštili da je stopa prenošenja zaraze značajna ili visoka u gotovo 67 odsto okruga u Americi, među kojima je prestonica Vašington pa se maske ponovo nose i u Beloj kući.

Federalna vlada pokušava da suzbije širenje pandemije da bi izbegla uvođenje restrikcija na nacionalnom nivou, dok se delta soj neumoljivo širi u delovima SAD, a kampanja imunizacije posustaje. U potpunosti je imunizovano oko 60 odsto punoljetnih građana.

XS
SM
MD
LG