Linkovi

Više od 1.200 žrtava koronavirusa za dan u SAD, prvi put od avgusta


Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, 2. oktobar 2020 (Rojters/Alex Wroblewski)
Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, 2. oktobar 2020 (Rojters/Alex Wroblewski)

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama u sredu je dostigao najveći nivo za dva meseca, što je još jedan dokaz novog zamaha pandemije širom zemlje.

Prema analizi Rojtersa, prosečni broj preminulih od Kovida 19 bio je oko 700 dnevno veći deo oktobra, da bi porastao na 1.237 u sredu, što je najviše od 19. avgusta.

Broj novozaraženih počeo je da raste pre pet nedelja, a zdravstveni eksperti su upozorili da će uslediti i rast broja žrtava.

U Viskonsinu, jednoj od država koje bi mogle da odluče pobednika na izborima 3. novembra, guverner Toni Evers apelovao je na građana "da ne izlaze iz kuće", nakon što je u toj državi, uz još pet, registrovan rekordan dnevni rast preminulih.

Od početka pandemije, u Americi je od Kovida 19 preminulo više od 220.000 hiljada ljudi, što je najveći broj u svetu. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u SAD takođe je među najvećim u svetu, posebno kada je reč o razvijenim zemljama.

U SAD je, treći dan zaredom, zabeleženo više od 60.000 novozaraženih, dok je ukupan broj obolelih premašio 8,3 miliona. Rast broja zaraženih je delom odraz i većeg testiranja u mnogim državama, mada veći broj hospitalizacija i žrtava nije povezan sa dodatnim testovima.

Zbog porasta broja slučajeva, zvaničnici u pojedinim državama ponovo su uveli određene restrikcije da bi suzbili širenje virusa.

U Ilinoisu, jednoj od devet država u kojima je registrovan najveći dnevni rast zaraženih od početka pandemije, pojedini stanovnici planiraju da protestuju protiv novih ograničenja koja je najavio guverner J.B Pricker, uključujući i zabranu služenja obroka u restoranima u nekim okruzima.

Pandemija je osim zdravstvene, nanela i ogromnu ekonomsku štetu, a mnogi Amerikanci jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se u Vašingtonu pregovara o još jednom paketu pomoći.

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene pao je više od očekivanog prošle nedelje, ali je i dalje visok.

"Milioni ljudi su i dalje nezaposleni zato što se nisu vratili mnogi poslovi izgubljeni tokom najvećeg ekonomskog pada u istoriji", ocenio je glavni. ekonomista kompanija "MUFG" u Njujorku Kris Rapki.

XS
SM
MD
LG