Linkovi

Veliki sajbernapadi širom sveta


Ekran kompjutera britanske Nacionalne zdravstvene službe zaražen "rensomverom"
Ekran kompjutera britanske Nacionalne zdravstvene službe zaražen "rensomverom"

Agresivni talas sajbernapada pogodio je kompanije i javne institucije širom sveta. Napadači su koristili takozvani “rensomver” i izazvali haos u desetinama zemalja tako što su zaustavili rad brojnih službi.

„Rensomver“ je tip softvera, kojim se ubacuje virus u sistem i onemogućava pristup svim fajlovima, a onda od žrtve zahteva isplata u gotovini, u zamenu za „oslobađanje“ svih podataka u računaru. Od juče je zabeleženo više od 45 hiljada takvih napada u 74 zemlje.

„Napali su organizacije kojie imaju ključnu ulogu, koje suštinski ne mogu dugo da izdrže bez svojih podataka. Na primer, najveći deo sistema zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji bio je oboren, zbog toga što je većina bolnica Nacionalne zdravstvene službe potpuno izbubila pristup. Morali su da prestanu da primaju pacijente“, kaže ​Varun Badvar, izvršni direktor kompanije "Redlok".

Napadi su počeli u petak, a „rensomver“ koji je izazvao haos u Britaniji, predstavlja softver koji se sam umnožava i širti iz kompjutera u kompjuter , kako pronalazi sisteme koji nisu zaštićeni od upada.

"Organizacije i krajnji korisnici moraju da obrate pažnju i pobrinu se da im sistemi budu 'apdejtovani'. Kada dobijete obaveštenje da treba da instalirate poslednji 'apdejt', morate to odmah da uradite. A firme velike kao Telefonika, koja se našla na udaru, takođe moraju da imaju odgovarajuće načine da prate svoje korisnike, njihovu aktivnost, ali i da obrazuju zaposlene, kakve linkove da izbegavaju, moraju da budu proaktivni", dodaje Badvar.

Kako izgleda u napadima je korišćen ukradeni softver zasnovan na Majkrosoftovom operativnom sistemu „Vindouz“, koji je razvila američka Nacionalna bezbednosna agencija u cilju prikupljanja obaveštajnih podataka, a koji je se kasnije pojavio na internetu.

Slični incidenti prijavljeni su i u SAD, Kini , Rusiji, Portugalu, Italiji i drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG