Linkovi

Optužnice protiv ruskih špijuna zbog hakovanja Jahua


Američki sekretarijat za pravosuđe podigao je dve optužnice - protiv dvojice ruskih špijuna i još dvojice osumnjičenih da su 2014. ukrali poverljive informacije stotine miliona korisnika Jahua.

Meri Mekord, pomoćnica sekretara za pravosuđe izjavila je da su optužena dvojica muškaraca iz ruske Federalne službe za bezbednost (FSB) i još dvojica hakera, koji su im pomogli pri upadu na privatne naloge korisnika.

Pomoćnika sekretara za pravosuđe SAD, Meri Mekord u Vašingtonu, 15. mart 2017.
Pomoćnika sekretara za pravosuđe SAD, Meri Mekord u Vašingtonu, 15. mart 2017.

Agenti FSB-a, Dmitrij Dokučajev i Igor Suškin su “štitili, usmeravali, pomagali i platili hakerima, kriminalcima da prikupe informacije upadima u kompjutere u Sjedinjenim Državama i drugde”, navela je Mekord.

Hakeri su ciljali na naloge ruskih i američkih vladinih zvaničnika, kao i na novinare, službenike finansijskog sektora i vojno osoblje.

Jedan od saučesnika, Aleksej Belan, već dva puta je optuživan u Sjedinjenim Državama za slične hakerske napade, i već više od tri godine se nalazi na FBI-ovoj listi najtraženijih sajber kriminalaca.

Drugi haker, Karim Baratov u utorak je uhapšen u Kanadi, navela je Mekord.

Dvojica Rusa su radili u odeljenju ruske obaveštajne agencije, poznatom kao Centar 18, koji je glavna veza američkog Federalnog istražnog biroa sa Moskvom kada se radi o sajber kriminalu.

Internet gigant Jahu je 2014. otkrio dokaze da su hakeri, uz pomoć neidentifikovane strane vlade, upali u privatne naloge korisnika, međutim rukovodstvo te kompanije nije dovoljno brzo reagovalo, zaključeno je posle unutrašnje istrage. Jahu je tada obavestio 26 ljudi da su njihovi nalozi hakovani. Taj napad je međutim oštetio najmanje 500 miliona korisnika kojima su ukradene imejl adrese, datumi rođenja, odgovori na bezbednosna pitanja, i drugi lični podaci.

Tri meseca kasnije, Jahu je objavio da je otkriven još jedan hakerski napad, koji se dogodio 2013. godine i da su tada pokradeni podaci čak milijarde korisnika.

Zbog rezultata istrage koju je sprovela ta kompanija, generalna direktorka Jahua Marisa Majer nije dobila godišnji bonus, a glavni advokat Ronald Bel podneo je ostavku.

XS
SM
MD
LG