Linkovi

SAD očekuju nastavak ruskih sajber napada


Direktor Nacionalne bezbednosne agencije i šef Sajber komande, Majkl Rodžers svedoči na Kapitol Hilu (arhivski snimak)
Direktor Nacionalne bezbednosne agencije i šef Sajber komande, Majkl Rodžers svedoči na Kapitol Hilu (arhivski snimak)

SAD i zapadni saveznici i dalje traže načine da kazne zemlje kao što je Rusija zbog sajber napada koji imaju potencijal da destabilizuju njihova društva, dok se ti napadi i dalje nastavljaju.

Komandant američke Sajber komande upozorio je zakonodavce na Kapitol Hilu da se ruske aktivnosti na podrivanju vere u demokratske institucije neometano nastavljaju, ukazujući na izbore u Francuskoj kao primer.

“Postali smo svesni ruskih aktivnosti", rekao je admiral Majkl Rodžers članovima senatskog Odbora za oružane snage, dodajući da su američki zvaničnici upozorili svoje francuske kolege.

“Rekli smo Francuzima - slušajte, mi pratimo šta rade Rusi. Vidimo kako prodiru u delove vaše infrastrukture. Evo šta smo videli, šta možemo da učinimo da vam pomognemo?", naveo je Rodžers.

Prema njegovim rečima, američki zvaničnici za sajber bezbednost videli su pokušaje ruskih hakera da napadaju sada novoizabranog predsednika Emanuela Makrona.

Neke od tih informacija, uz lažna dokumenta, procurile su u petak kasno uveče, samo 36 sati pre nego što su francuski birači izašli na birališta u drugom krugu izbora između centriste Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen.

Francuska izborna komisija od tada je potvrdila da su hakeri pustili u javnost "značajnu količinu podataka" iz Makronove kamapnje u napadu koji vrlo podseća na onaj izvršen na komitet Demokratske stranke pre američkih predsedničkih izbora u novembru prošle godine.

"Znali smo da će ta vrsta rizika postojati u predsedničkoj kampanji zato što se dogodila u drugim delovima", rekao je francuski predsednik Oland Francuskoj novinskoj agenciji ubrzo pošto su podaci procureli. "Ništa neće proći bez odgovora", dodao je.

Kako odgovoriti, međutim, i dalje predstavlja izazov dok se SAD i njihovi zapadni saveznici trude da pronađu načine da spreče delovanje Moskve.

“Vidimo da se sa sličnim stvarima suočavaju naše nemačke kolege, naše britanske kolege", rekao je šef Sajber komande Rodžers u kontekstu predstojećih izbora u tim zemljama.

“Cilj je da ubedimo protagoniste da nije u njihovom interesu da to rade", naveo je Rodžers dodajući da protivnici kao što je Rusija treba da znaju da će "morati da plate cenu za te aktivnosti".

Direktor Sajber komande i NSA takođe je izjavio da se Vašington suočava sa skoro jednom značajnom sajber pretnjom svakog dana. On je dodao da SAD “zaostaju” kada je reč o borbi protiv sajber napada i da zemlja još nema sajber politiku. “Novi tim radi na tome”, rekao je Rodžers odboru.

Senator Džon Mekejn istakao je da je i ranije izražavao zabrinutost zbog nedostatka politike. On je podsetio da je Trampova administracija obećala da će proizvesti politiku u roku od 90 dana posle inauguracije ali da je tih 90 dana “došlo i prošlo”. “Naša nacija je žalosno nepripremljena da se suočava sa tim pretnjama”, ocenio je Mekejn.

Mnogi veruju da Rusija stoji iza hakerske operacije prošle godine čiji je cilj bio da se utiče na ishod američkih predsedničkih izbora. Odbori za obaveštajna pitanja u oba doma Kongresa vode istragu o tome. Kina se takodje optužuje da je u više navrata hakovala američku vladu, uključujući i jednu operaciju 2015 u kojoj je ukradeno više od 20 miliona fajlova vladinih radnika.

XS
SM
MD
LG