Linkovi

Nova generacija uređaja neprestano osluškuje korisnike


Nije pitanje da li ćete, već kada ćete biti hakovani – omiljena je izreka svakog stručnjaka za bezbednost, i na žalost, potpuno je tačna. Najnovije objavljivanje dokumenata Centralne obaveštajne agencije, među kojima je Vikiliks našao i tehnike za elektronsko hakovanje, jasno stavlja do znanja da niko nije nedodirljiv. Pojavljivanje dokumenata u javnosti i otkrivanje tehnika koje koristi CIA samo su potvrdili ono što se već zna – da smo ranjivi kada smo 24 sata dnevno povezani sa internetom.

Tokom 2014. godine, istraživanje je pokazalo da je broj aktivnih korisnika mobilnih uređaja veći od ukupnog broja ljudi na planeti. A to što je Vikiliks ranije ove nedelje objavio poverljiva dokumenta CIA-e jasno stavlja do znanja da svaka tehnologija potencijalno može da se hakuje.

Nova generacija uređaja više nije samo u našim rukama, već počinje da ulazi i u naše domove …a stručnjaci upozoravaju da je važno imati na umu da ti aparati stalno osluškuju.

“Senzori postoje u našim telefonima, na televizorima, u Amazon eho uređajima, u našim vozilima. I svi ti hakerski napadi se zapravo izvode tako što neko modifikuje softver kojim se pristupa tim senzorima, tako da se svi podaci usmere ka drugim lokacijama. Stručnjaci za bezbednost već dugo znaju za taj problem”, objašnjava Kliford Njuman sa Univerziteta južne Kalifornije.

Hakeri samo koriste stvari koje čine tehnologiju toliko zgodnom za život – protiv nas, kaže Njuman.

“Neki delovi softvera i hardvera su na meti kritika, npr. mikrofoni, jer su uvek uključeni. Ali to je ono što korisnici traže i samo moramo da budemo svesni da podaci koji se prikupljaju mogu lako da se iskoriste u druge svrhe.”

Najnovije Vikiliksovo objavljivanje je izuzetno opasno ne samo zato što su otkrivene tehnike koje CIA koristi za prismotru, već i zbot toga što može da posluži kao priručnik za, kako ih stručnjaci nazivaju, “loše aktere”.

“Moramo i da budemo svesni kakav presedan pravimo … agresivne sajber mogućnosti se koriste sa namerom da se umanji kolateralna šteta, ali to je kao mustra za to kako je izvršen napad. Loši akteri iz toga mogu dosta da nauče”, upozorava Stiv Grobman iz kompanije "Intel Security Group".

Kako onda korisnici tehnologije mogu da se zaštite? Stručnjaci za bezbednost kažu – nikako.

Ako ste na internetu, onda ste otvoreni za napade, ali ako ne želite da vas vaši uređaji konstantno osluškuju jednostavno ih isključite.

XS
SM
MD
LG