Linkovi

Velike sile koriste medije u regionu u borbi za prevlast


Na skupu "Spoljni uticaji na medijske interpretacije bezbednosnih pitanja na Zapadnom Balkanu" u Beogradu na kome su učestvovali novinari iz regiona ocenjeno je da je Ruski uticaj možda i najosetniji u poslednje vreme što su nedavnim primerima iz prakse i potkrepili učesnici ovog skupa.

Sve velike sile imaju svoje interese za čiju realizaciju koriste “meke” izvore moći, a najpogodnija sredstva za to su mediji, rekli su okupljeni na konferenciji.

Marko Matić iz Antidota smatra da se sa jako malo sredstava može destabilizovati region koji “može biti moneta za potkusurivanje velikih sila”.

“Uloga Ruskih medija u Srbiji da podstiču antizapadno raspoloženje i to bi u budućnosti moglo da stvori negativne efekte,” smatra Matić.

On navodi da je cilj Balkana je da se očuva stabilnost, a da bi ga svaki sukob vratio unazad.

Prema Matićevim rečima, Nemačka recimo ima najviše razloga da region bude stabilan zbog velikog broja investicija, dok razmena sa Rusijom čini deset odsto ukupne trgovinske razmene.

Matić ocenjuje da je Rusija investirala u medijski uticaj u Srbiji, navodeći da su otvoreni ruski mediji poput Sputnjika koji se, kaže, koristi kao legitiman i objektivan izvor informisanja što, po njegovoj oceni, nije tačno.

Slobodan Jovanović, saradnik Antidota iz Crne Gore, osvrnuo se na pokušaj oružanog prevrata u toj zemlji za šta je u toku sudski proces.

“Tu se polako definiše odakle su dolazili uticaji i sredstva i došli smo do podatka da je jedan deo medija bio finansiran iz Rusije. Inače, u Crnoj Gori veliki je uticaj nevladinog sektora, oni imaju odlučujuću ulogu kada je reč o javnom servisu,” rekao je Jovanović.

Novinar iz Zagreba Denis Kuljiš primećuje da ni predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije imuna na ruski uticaj.

“Naslućuju se te veze. Prva je čestitala (Vladimiru) Putinu na izborima,” rekao je Kuljiš. On je ocenio da je reč o ozbiljnom projektu poreklom iz Rusije, o jednom ekonomskom “soft” interesu koji smanjuje moć EU, a kojeg su svesni i u Berlinu i Vašingtonu.

“Imamo još i turski uticaj, koji za sada mislim da je marginalan, ne zaslužuje posebnu pažnju, ali mislim da je ova ekonomska penetracija najozbiljnija stvar na Balkanu. Ozbiljno rusko oružje nisu njihove rakete sa ne znam kakvim bojnim glavama već energetska igra koja se sad vodi u Evropi, velikim delom i na Balkanu, gde će proći traka gasovoda,” rekao je Kuljiš.

Makedonski novinar Ljupčo Popovski kaže da ruski planovi sa Makedonijom nisu kao oni sa Srbijom i Hrvatskom, jer ta zemlja nema gasovod.

“Kad je propao južni tok, onda su interesi Rusije oko Makedonije splasnuli. Trebalo je jedan krak da ide od Bugarske ka Skoplju, onda je to propalo. Nemaju ekonomski interes. Rusija je na 18. mestu partnera i trgovinska razmena je svedena na minimum,” rekao je on.

Politički uticaj je, kaže, veći, ail ne tako kao u Srbiji i Crnoj Gori.

“Kod nas je veliki uticaj Turske. Turci su jako cenjena manjina u Makedoniji. Erdoganova partija je najavila da će svoju prvu ispostavu otvoriti u Makedoniji”, rekao je Popovski.

Erdoganov uticaj se, prema rečima prištinskog novinara Imera Musholaja, oseća i u Prištini, pored onog najznačanijeg - američkog.

"Uticaj Turske na Kosovo ne dolazi preko medija već isključivo od Erdogana preko (predsednika Hašima) Tačija", rekao je Musholaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG