Linkovi

Medijska situacija na Balkanu sve teža


Učesnici tribine "Stvaranje održivog medijskog sistema na Balkanu", koja je održana u Vašingtonu
Učesnici tribine "Stvaranje održivog medijskog sistema na Balkanu", koja je održana u Vašingtonu

Medijska situacija u zemljama Balkana je sve složenija i iako Srbija, Crna Gora i Makedonija garantuju svojim ustavima slobodu govora i medija, ostvarivanje tih prava postaje sve teže, saopšteno na konferenciji u Vašingtonu

Tužbe za klevetu i dalje postoje, novinari se hapse, a medijski radnici se suočavaju sa stalnim pretnjama, fizičkim nasiljem i verbalnim napadima od strane vlasti i medijskih suparnika, rečeno je na tribini “Stvaranje odživog medijskog sistema na Balkanu”, u organizaciji Centra za međunarodnu podršku medijima i Nacionalne zadužbine za demokratiju, ovde u Vašingtonu.

Situacija u medijima na Balkanu, posebno u Srbiji, daleko je od idealne, izjavila je Marija Šajkaš iz Instituta za medijsku raznolikost.

“Pre svega mislim na način izveštavanja o LGBT populaciji, o Albancima, slučaju dron i poseti premijera Albanije i o različitostima uopšte.”

Na to utiče i ekonomska situacija, kaže Šajkaš.

“Mislim da ekonomska situacija utiče na situaciju u medijima. Prosečna plata novinara u Srbiji je 300 evra, što nije dovoljno za život. Postoji veliki broj medija, oko 1300 što znači, malo tržište za veliki broj medija. Neki zakoni postoje, neki tek treba da se primene, što se posebno odnosi na slobodu govora.”

Što se tiče medijske situacije u Crnoj Gori, Milka Tadić Mijović iz nedeljnika Monitor kaže da je Crna Gora među najgore ocenjenim zemljama po pitanju medija, prema poslednjem izveštaju Reportera bez granica, i da ta zemlja iz godine u godinu opada na indeksu slobode, zbog različitih pritisaka od strane vladajućih krugova na medije koji nisu pod njihovom kontrolom. Ona je ukazala na veliki broj napada na novinare i jedno ubistvo novinara koje nikada nije rešeno. Posebno su oštri finansijski pritisci na medije u vidu sankcija zbog neplaćenih poreskih obaveza medija prema državi.

Veliki broj medija u Crnoj Gori direktno prenosi stavove vladajućih političkih i poslovnih krugova, oni izbjegavaju da govore u interesu javnosti, ne izvještavaju mnogo o glavnim problemima Crne Gore, a to su vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal. Sa druge strane, mediji koji istražuju, nezavisni mediji, suočeni su sa velikim problemima upravo zato što istražuju, prije svega vezu između korumpiranih političkih i poslovnih elita i kriminalnih krugova.“

Na tribini je zaključeno da je medijima u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji potrebna podrška donatora da bi profesionalno obavljali svoj posao kao i da će stanje u medijima, stepen vladavine prava i borba protiv korupcije svakako uticati na izglede za njihov prijem u Evropsku Uniju.

XS
SM
MD
LG