Linkovi

Reporteri bez granica: Sloboda medija nikad ugroženija


Mapa: Medijske slobode u svetu (tamnija boja - ugroženija slobode medija), po izveštaju Reportera bez granica
Mapa: Medijske slobode u svetu (tamnija boja - ugroženija slobode medija), po izveštaju Reportera bez granica

Reporteri bez granica (RSF) saopštili su u sredu da, globalno, "sloboda medija nikada nije bila ovako ugrožena", objavljujući svoj redovni godišnji izveštaj, odnosno Indeks slobode medija.

Ta organizacija koja se bavi slobodama medija, posebno je uperila prstom na demokratske zemlje u kojima je sloboda štampe opala tokom poslednjih godina.

"Mučnim izjavama, drakonskim zakonima, konfliktom interesa, pa čak i upotrebom fizičkog nasilja, demokratske vlade gaze slobode koje bi trebalo da, u principu, budu jedne od najznačajnijih pokazatelja karaktera (društva)".

U izveštaju se kaže da je pad u medijskim slobodama posebno naglašen u mestima gde je "trijumfovao model autoritarnog moćnika", poput Poljske, Mađarske ili Turske.

"Brzina kojom se demokratije približavaju kritičnoj tački je alarmirajuća za one koji razumeju da, ukoliko medijske slobode nisu obezbeđene, ni jedna druga sloboda ne može biti garantovana", rekao je generalni sekretar RSF, Kristofer Deloar.

Pad u većini zemalja

Generalno posmatrano, 62 odsto posmatranih zemalja beleži pad u medijskim slobodama u indeksu za 2017.

Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija rangirane su kao zemlje sa najvišim slobodama za novinare.

Severna Koreja je na poslednjem mestu, a Reporteri bez granica kažu da ta "zemlja nastavlja da drži svoje stanovništvo u neznanju i teroru". Takođe na dnu liste, malo iznad Severne Koreje, su Eritreja, Turkmenistan, Sirija i Kina.

Zemlje koje su zabeležile najveći napredak u odnosu na 2016. su Laos, Pakistan, Švedska, Burma i Filipini. Najveći pad beleže Saudijska Arabija, Etiopija, Madivi i Uzbekistan.

Kritikovana Trampova retorika

Izveštaj se osvrnuo i na predsednika SAD Donalda Trampa njegovu retoriku koju koristi otkako je krenuo u predizbornu kampanju, a u kojoj učestalo targetira medije proglašavajući njihove priče "lažnima".

"Govor mržnje koji koristi novi šef u Beloj kući i njegove optužbe za laž takođe su pomogle da se oslobode napadi na medije gotovo svuda u svetu, uključujući i demokratske zemlje".

Sjedinjene Države rangirane su na 43. mestu u Indeksu, što je pad od dva mesta u odnosu na 2016. Velika Britanija, koja je na referendumu prošle godine odlučila da napsuti Evropsku uniju, rangirana je na 40. mestu.

"Dolazak na vlast Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama i kampanja za Bregzit u Velikoj Britaniji označene su kao uradi na medije, kao visokotoksični antimedijski diskurs koji je svet odveo u novu eru post-istine, dezinformacija i lažnih vesti".

U izveštaju se kaže da region Bliskog istoka i Severne Afrike nastavljaju da budu najopasnija mesta za novinare na zadatku, sa Istočnom Evropom i Centralnom Azijom koji su odnah iza.

Balkan: Pad u Srbiji, Hrvatskoj, poboljšanje u BiH, Makedoniji i na Kosovu, u CG nepromenjeno

Srbija je ove godine sa 59. pala na 66.mesto. Sloboda medija je opala otkako je Aleksandar Vučić, ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića, postao premijer u maju 2014., navodi se u izveštaju Reportera bez granica.

Mediji u Srbiji, ocenjeno je, rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a na meti javne kritike vlasti su mediji koji kritički pišu o njenom radu. RSF taksativno navodi da su često napadani BIRN i CINS, kao i dnevni list "Danas" i nedeljnik "Vreme". “Neprijateljski” mediji su često pod finansijskim ili administrativnim inspekcijama. Medijski zakoni, koji su u skladu sa evropskim standardima, nikada nisu stupili na snagu, navodi se u izveštaju.

Izuzev Slovenije, koja spada među zemlje sa zadovoljavajućom situacijom, i sve ostale države bivše Jugoslavije nalaze se u grupi zemalja sa zabrinjavajućim stanjem medijskih sloboda.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 65. mestu, Hrvatska na 74, Kosovo na 82, dok je Crna Gora na 106. mestu.

Poređenja radi, u 2016. godini BiH je bila na 69. mestu, Hrvatska na 63., Kosovo na 90. mestu, a Crna Gora na 106.

Makedonija je u grupi zemalja sa teškom situacijom, ove godine je 111, dok je prošle bila 118.

XS
SM
MD
LG