Linkovi

Brisel: Podrška slobodnom novinarstvu


Brisel: Podrška slobodnom novinarstvu
Brisel: Podrška slobodnom novinarstvu

File: Naš izvještaj o proširenju za prošlu godinu je pokazao da sloboda medija i njihovo ukupno stanje doživljava stagnaciju ili, još gore, gube se dosadašnja dostignuća...

Sloboda medija, kako je steći i zadržati - pitanja su kojima se u Briselu bavila konferencija sa fokusom na Zapadni Balkan i Tursku. Posljednji strategijski dokument Evropske komisije o stanju integracija regiona je ozbiljno podvukao zabrinutost Evropljana za stanje na ovom polju - zato konferencija i poruke evropske podrške slobode medijima, posebno onima koji svoj posao i dužnost istinitog izvješavanja obavljaju na profesionalnom nivou.

U evropskoj zgradi rezervisanoj za servise i zbivanja izvan granica Unije, živo - predstavnici medija iz regiona, civilnog društva, nevladinih organizacija sa jedne i evropski zvaničnici sa druge strane. Zajedničko im je: važnost veće slobode medija, posebno u društvima u tranziciji, kakvoj, u različitim fazama, pripada cijeli region.

Evropski komesar za proširenje, Štefan Fule:

“Naš izvještaj o proširenju za prošlu godinu je pokazao da sloboda medija i njihovo ukupno stanje doživljava stagnaciju ili, još gore, gube se dosadašnja dostignuća... Da biste postali članovi evropske porodice, morate dostići odredjene standarde, ne može biti zaostajanja i duboko smo zabrinuti ovakvim razvojem prilika...”

Predstavivca OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović:

“Vlade bi konačno, a to treba stalno ponavljati, trebalo da drže svoje ruke podalje od medija i da shvate da mediji nisu privatno vlasništvo...”

A reklo bi se, mediji kao i društvo - pate od sličnih boljki, prolaze kroz jednako traumatične periode. Neko bi rekao tranzicije, dok drugima to liči na krizu. Pored ostalog, danas se čulo dosta o slobodi novinarskog rada, profesionalnom istraživanju i izvještavanju, ali i o uticaju politike na medije, vlasnika, te ukupnih prilika koje kroje klimu u kakvoj jeste Zapadni Balkan.

Posebno su Evropljani osjetljivi na pitanja koja se odnose njih samih, budućnosti regiona, evropskihh integracija - zato na pominjanje zamora proširenjem unuttar EU, odgovaraju: nemojte se kriti iza optužbi, već se pozabavite vlastitim nedostatkom volje... Neki to vide kao bolan ali neophodan demokratski proces.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek:

“NIje lako i demokratiju ne treba da podrazumjevamo - svuda , pa i u EU treba da idemo naprijed, tu je riječ i o medijskim slobodama, koje se moraju unaprijediti čak i u tzv. demokratskim državama. Medjutim, vjerujem da se na Zapadnom Balkanu mora činiti još više, još više stvari mijenjati i ići kroz teške reforme. I sam imam slično iskustvo iz svoje zemlje 15-20 godina unazad”.

XS
SM
MD
LG