Linkovi

Skupština prekinula saradnju sa CRTA-om, Otvoreni parlament nastavlja da radi


Naslovna strana sajta Otvoreni parlament zatamljena kao vid protesta zbog urušavanja institucije parlamenta.
Naslovna strana sajta Otvoreni parlament zatamljena kao vid protesta zbog urušavanja institucije parlamenta.

Skupština Srbije raskinula je u petak Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, koja je dan ranije zatamnila sajt Otvorenog parlamenta u znak protesta zbog urušavanja parlamentarizma u Srbiji. objavila je CRTA na svom Tviter nalogu. No, iz ova organizacije tvrde da će nastaviti da nesmetano i kritičko posmatraju rad parlamenta.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica skupštine Maja Gojković i potpredsednici Skupštine Srbije optužili organizaciju da sprovodi "očiglednu političku agendu" i pozvali tu nevladinu organizaciju da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju "političku" platformu umesto što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

"Činjenica da je predsednica NS sa tri potpredsednica pozvala jednu NVI da se kandiduje, govori da predsednica Narodne skupštine ne razme šta su ključne uloge različitih aktera u demokratskom procesu. Organizacije civilnog društva i mediji pre svega imaju ulogu da kritički posmatraju rad institucija i time pokušavaju da unaprede njihov rad", rekao je za Glas Amerike Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA-e.

Raša Nedeljkov, programski direktor nevladine organizacije CRTA (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).
Raša Nedeljkov, programski direktor nevladine organizacije CRTA (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).

"Kada nas pozove da se kandidujemo, znači da u nama vidi neprijatelja i da suštinski ne razume da je naš poziv bio upravo da se kroz posmatranje rada parlamenta, kroz primenu procedura vrati dijalog u parlament, da se napravi prostor u kome će se na parlamentarni način diskutovati o vema važnoj temi kao što je budžet jedne zemlje", ocenio je on.

Nedeljkov podseća da je sajt Otvoreni palrmanet napravljen mnogo pre nego što je potpisan sada već raskinuti memorandum o saradnji sa Narodnom skuopštinom. Memorandum je bio samo protokolarni dokument kojim se parlament opredelio da sarađuje sa organizacijom civilnog društva.

"Sam čin ukidanja memoranduma za Otvoreni parlament u suštini ne znači ništa. Mi ćemo nastaviti da prikupljamo informacije i izveštavamo javnost. Do daljnjeg će sajt ostati zamračen kao svedočansotvo jednog vremena u kome vrednosti parlamentarizma očigledno nisu važne i potčinjavaju se interesima jedne partije ili jedne koalicije na vlasti. U svkaom slučaju, taj memorandum koji je ukinut neće uticati na to da organizacija civilnog društva prati rad parlamenta i o tome izveštava javnost", precizirao je Nedeljkov za Glas Amerike.

Ambasador V. Britanije: Cenimo saradnju sa Parlamentom, CRTA važan partner

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif nije želeo da komentariše vest da je Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, ali je rekao da njegova zemlja ceni saradnju sa srpskim parlamentom i da je CRTA i dalje njen važan partner.

Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).
Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).

"Visoko cenimo našu saradnju sa Skupštinom Srbije. Parlament je važan deo svake demokratije. Takodje, CRTA je za nas i dalje vrlo važan partner, pošto želimo civilno društvo koje doprinosi transparentnosti", rekao je novinarima ambasador Velike Britanija koja je među zemljama koje najviše ulažu u otvorenost parlamenta, na konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas".

XS
SM
MD
LG