Linkovi

Ruska vojska napala Kijev prvi put posle više nedelja


Dim iznad predgrađa Kijeva posle ruskog raketnog napada, 28. jula 2022.
Dim iznad predgrađa Kijeva posle ruskog raketnog napada, 28. jula 2022.

KIJEV - Ruske snage izvršile su raketni napad na područje Kijeva prvi put u više nedelja, i gađale severni region Černigov, a Ukrajina smatra da je to osveta zbog suprotstavljanja Kremlju.

Ukrajinski zvaničnici su, u međuvremenu, najavili kontraofanzivu da ponovo preuzmu okupirani region Herson na jugu zemlje, teritoriju koju su snage ruskog predsednika Vladimira Putina zauzele u ranijoj fazi rata.

Ukrajinci su izveli kontranapad kojim su odsekli grad Herson, okupiran od strane Rusa, i ostavili hiljade ruskih vojnika zaglavljenih kod reke Dnjepar, saopštila je britanska obaveštajna služba.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage, verovatno raketama dugog dometa, uništile najmanje tri mosta preko Dnjepra.

"Ruska vojska, koja se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, sada je u vrlo ranjivoj poziciji", objavljeno je u redovnom izveštaju britanske službe i dodaje se da je Herson sada bukvalno odsečen od drugih teritorija koje su Rusi okupirali.

Oleksi Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, napisao je ranije na Tviteru da Rusija koncentriše maksimalan broj vojnika u pravcu Hersona, ali nije dao detalje.

Oleksi Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da Rusija sprovodi "masovno raspoređivanje" trupa sa istoka ka jugu, što se smatra promenom, jer se priprema za odbranu, a ne napad.

Predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će Ukrajina ponovo sagraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge mostove u regionu.

Ruski zvaničnici su ranije saopštili da će vojska reku prelaziti preko pontonskih mostova ili brodom.

Razgovor Blinkena i Lavrova

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće telefonom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, prvi put od početka rata.

Poziv koji je planiran narednih dana neće biti "pregovori o Ukrajini", rekao je Blinken.

Rusija još nije primila formalan zahtev za telefonski razgovori dvojice diplomata, prenela je ruska agencija Tas.

SAD su Rusiji dale ponudu da oslobodi američke državljane, košarkašicu Britni Grajner, i bivšeg marinca Pola Vilana. Blinken nije govorio o detaljima predloga, ali je rekao da će pritisnuti Lavrova da na njega odgovori.

Izvori su za CNN potvrdili da je Vašington spreman da Rusiji preda trgovca oružjem Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD.

XS
SM
MD
LG