Linkovi

U raketnom napadu ubijeno na desetine ukrajinskih zatvorenika, Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju


Jana, jede u svojoj kući uništenoj u granatiranju sela Moščun, u regionu Kijeva, 28. jula 2022, tokom ruske vojne invazije na Ukrajinu
Jana, jede u svojoj kući uništenoj u granatiranju sela Moščun, u regionu Kijeva, 28. jula 2022, tokom ruske vojne invazije na Ukrajinu

Na desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika verovatno je ubijeno u raketnom napadu u petak, a Moskva i Kijev optužuju jedni druge da su izvršili napad.

Incident je zasenio napore koje podržavaju Ujedinjene nacije da se ponovo pokrene isporuka žitarica iz Ukrajine i ublaži nadolazeća globalna kriza gladi koja proističe iz rata, koji sada traje šesti mesec, javlja Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 40 zatvorenika ubijeno, a 75 ranjeno u napadu na zatvor u gradu Olenivka, na liniji fronta, u delu Donjecke pokrajine koji pod kontrolom drže proruski separatisti.

Optužili su Kijev da ga je gađao raketama HIMARS američke proizvodnje, javile su ruske novinske agencije.

Ukrajinske oružane snage negirale su da su izvršile napad i za to okrivile ruske snage, rekavši da je ruska artiljerija gađala zatvor.

"Na ovaj način su ruski okupatori ostvarili svoje zločinačke ciljeve – da optuže Ukrajinu za 'ratne zločine', kao i da sakriju mučenje zatvorenika i pogubljenja", saopštio je generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u zatvoru smešteni ukrajinski ratni zarobljenici i da je osam zatvorskih radnika takođe ranjeno. Lider separatista koji podržava Rusija, Denis Pušilin, je rekao da među 193 osobe koje su tamo zadržane nije bilo stranaca.

Na snimku koji je objavio ruski ratni dopisnik vidi se vojno osoblje koje podržava Rusija kako prebira po, kao je ustvrdio, spaljenim ostacima zatvora.

Nezavisno od toga, Ukrajina je saopštila da je najmanje pet osoba poginulo, a sedam ranjeno u ruskom raketnom napadu na jugoistočni grad Nikolajev, rečnu luku nedaleko od Crnog mora, dok je Rusija pucala preko linija fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Raketa je pala u blizini stanice javnog prevoza, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim na Telegramu.

Rusija, koja poriče da je ciljala civile, nije odmah komentarisala situaciju, a Rojters nije mogao da proveri izveštaje sa ratišta.

Fokus na jug

U obavještajnim podacima iz Britanije navodi se da je Rusija naredila plaćenicima da drže delove linije fronta u Ukrajini - što je znak da joj nedostaje borbene pešadije dok Kijev pojačava kontraofanzivu na jugu.

Veće oslanjanje na borce ruske privatne vojne kompanije Vagner grupe za obavljanje dužnosti na frontu, a ne na njihov uobičajeni rad u specijalnim operacijama, bio bi još jedan znak da je ruska vojska pod stresom šest meseci nakon rata u Ukrajini.

Ali britansko ministarstvo odbrane je u ažuriranju navelo da je malo verovatno da će Vagnerovi plaćenici nadoknaditi nedostatak redovnih pešadijskih jedinica ili promeniti smer ruske invazije.

"Ovo je značajna promena u odnosu na prethodno zapošljavanje grupe od 2015. godine, kada je obično obavljala misije različite od otvorenih, velikih redovnih ruskih vojnih aktivnosti", saopštilo je ministarstvo.

Vagner i Kremlj nisu odmah bili dostupni za komentar.

Protivnapadi Ukrajine na jugu dolaze dok se Rusija bori za kontrolu nad celim industrijalizovanim regionom Donbas na istoku, koji obuhvata provincije Donjeck i Lugansk.

Nade u izvoz žita

Rusija i Ukrajina dogovorile su se prošle nedelje da deblokiraju izvoz žitarica iz crnomorskih luka, koje su ugrožene ruskim napadima otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Dogovor je bio prvi diplomatski prodor u sukobu, a cijene pšenice koje su ponuđene u Aziji pale su ove sedmice zbog očekivanja veće ponude.

Ali žestoke borbe to čine izuzetno rizičnim.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Martin Grifits rekao je u četvrtak uveče da se nada da će prvo zrno krenuti u petak, ali da se ključni detalji za bezbedan prolazak brodova još razrađuju.

On je naglasio da je operacija bila komercijalna - a ne humanitarna - ali je rekao da se Ujedinjene nacije nadaju da će siromašnije zemlje dobiti prioritet, navodeći Somaliju, gde se skoro četvrt miliona ljudi suočava sa glađu.

Ruske rakete pogodile Kijev i oblast Černigova

"Niko na svetu ne ulaže u terorizam više od Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju u četvrtak.

"Za ovo je zaista potreban pravni odgovor na globalnom nivou. I nema racionalnog razloga zašto do takve reakcije ne bi došlo, posebno u Sjedinjenim Državama", rekao je on.

Zelenski je zahvalio američkim senatorima koji su "jednoglasno odobrili rezoluciju kojom se poziva Stejt department SAD da proglasi Rusiju za državnog sponzora terorizma". Rusija bi se pridružila Kubi, Severnoj Koreji, Iranu i Siriji.

Prvi put u poslednjih nekoliko nedelja, Rusija je u četvrtak lansirala projektile na oblast glavnog grada Ukrajine, Kijeva i severnu oblast Černigova, u, kako je Ukrajina navela, odmazdi zbog njenog kontinuiranog otpora invaziji Moskve.

Rusija je napala Kijevsku oblast sa šest projektila ispaljenih iz Crnog mora, pri čemu je ranjeno 15 ljudi, od kojih pet civila, rekao je ukrajinski regionalni guverner. Ukrajina je saopštila da je oborila jednu od raketa, ali da su moskovske snage pogodile vojni kompleks u selu Ljutiž izvan prestonice, uništivši jednu zgradu i oštetivši dve druge.

Regionalni guverner Kijeva Aleksij Kuleba povezao je napade sa obeležavanjem Dana državnosti koji je predsednik Volodimir Zelenski ustanovio prošle godine i koji je Ukrajina prvi put obeležila četvrtak.

"Rusija se uz pomoć projektila sveti za rasprostranjeni narodni otpor, koji su Ukrajinci mogli da organizuju upravo zbog svoje državnosti", rekao je Kuleba ukrajinskoj televiziji. "Ukrajina je već pokvarila planove Rusije i nastaviće da se brani".

Černjigovski guverner Vjačeslav Čaus izvestio je da je Rusija takođe ispalila rakete iz susedne Belorusije na selo Hončarivska. Černigovska oblast nije bila meta nedeljama.

Rusija se povukla iz oblasti Kijeva i Černigova pre nekoliko meseci pošto nije uspela da zauzme nijedan region niti da sruši vladu Zelenskog.

Stambena zgrada uništena u ruskom udaru, u Torecku, region Donjecka, Ukrajina, 28. juli 2022.
Stambena zgrada uništena u ruskom udaru, u Torecku, region Donjecka, Ukrajina, 28. juli 2022.

U međuvremenu, Ukrajina je saopštila da je pokrenula ofanzivu da povrati oblast Hersona nad kojom je Rusija preuzela kontrolu ranije u ratu, u sredu izbacivši iz upotrebe ključni most preko reke Dnjepar.

Ukrajinski mediji citiraju savetnika ukrajinskog predsednika Aleksija Arestoviča koji je rekao da kijevske snage planiraju da izoluju ruske trupe i da im ostave tri opcije — "povlačenje, ako je moguće, predaju ili uništenje".

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, upozorio je da Rusi povećavaju svoje snage u oblasti Herson, rekavši: "Počelo je veliko kretanje njihovih trupa".

Britanska vojska je ocenila da je Ukrajina upotrebila svoju novu artiljeriju dugog dometa koju joj je nabavio Zapad da ošteti najmanje tri mosta preko Dnjepra na koje se Rusija oslanjala za snabdevanje svojih snaga.

U dnevnoj proceni britanskog ministarstva odbrane navodi se da je grad Herson "sada praktično odsečen od drugih okupiranih teritorija".

Ruski zvaničnici su rekli da će njihove snage koristiti druge načine da pređu područja sa oštećenim mostovima, uključujući pontonske mostove i trajekte.

Savetnik Zelenskog Arestovič priznao je da su ruske snage zauzele drugu po veličini elektranu u Ukrajini. On je, međutim, okarakterisao razvoj kao samo "malu taktičku prednost" za Ruse.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG