Linkovi

Rusija tvrdi da je uništila američki sistem "Patriot" u Ukrajini, Kijev negira


Američki odbrambeni sistem "Patriot", arhiva
Američki odbrambeni sistem "Patriot", arhiva

KIJEV - Ukrajina je u sredu demantovala da je ruska hipersonična raketa uništila odbrambeni sistem američke proizvodnje "Patriot", tokom vazdušnog udara na Kijev.

Rusko ministarstvo odbrane iznelo je tu tvrdnju u utorak posle vazdušnog napada na ukrajinsku prestonicu. Dva američka zvaničnika su kasnije rekla za Rojters da je sistem "Patriot" verovatno pretrpeo štetu, ali da izgleda da nije uništen.

„Želim da kažem da ne brinete za sudbinu "Patriota“, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

On je odbacio mogućnost da ruska raketa "Kinžal" uništi sistem "Patriot".

"Uništiti sistem nekakvim 'Kinžalom', to je nemoguće. Sve što tamo kažu, to može da ostane u njihovoj propagandnoj arhivi", rekao je on.

Sistem "Patriot" je sistem protivvazdušne odbrane koji je Zapad isporučio da pomogne Ukrajini da odbije ruske vazdušne napade.

Smatra se jednim od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane, a efikasan je protiv aviona, krstarećih raketa i balističkih projektila, i obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavljao je raketu "Kinžal" kao dokaz da njegova zemlja ima vojnu opremu koja je u svetu najbolja.

Ta raketa, čiji naziv inače znači "opasnost", može da nosi konvencionalne nuklearne bojeve glave do 2.000 kilometara. Rusija je to oružje prvi put upotrebila u Ukrajini.

Ukrajina je saopštila da je u utorak oborila šest projektila "Kinžal", ali je Rusija to demantovala.

Nije bilo jasno koje je zapadno oružje koristila Ukrajina, a Pentagon nije bio dostupan za komentar.

Kuleba u Kijevu razgovarao sa visokim izaslanikom Kine

Ukrajinski šef diplomatije preneo je visokom izaslaniku Kine na razgovorima u Kijevu da Ukrajina neće prihvatiti nikakav predlog o okončanju rata sa Rusijom koji podrazumeva njen gubitak teritorije ili zamrzavanje konflikta, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Li Hui, specijialni predstavnik Kine za evroazijska pitanja i bivši ambasadoru Rusiji, posetio je Ukrajinu u utorak i sredu, i sastao se sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, navodi se u saopštenju.

To je prva poseta Kijevu nekog visokog izaslanika Kine, koja neguje sve bolje odnose sa Rusijom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Poseta kineskog zvaničnika Evropi trebalo bi da uključi i razgovore u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG