Linkovi

Kijev: Oboreno šest ruskih hipersoničnih raketa


Ukrajinski vatrogasci kase požar koji su izazvali djelovi oborene ruske rakete u Kijevu (Foto: Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP)
Ukrajinski vatrogasci kase požar koji su izazvali djelovi oborene ruske rakete u Kijevu (Foto: Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP)

Ukrajina je saopštila u utorak da je za jednu noć oborila šest ruskih raketa Kinžal, za koje je Moskva navodila da predstavljaju novu generaciju nezaustavljivih, hipersoničnih projektila.

To je prvi put da je Ukrajina ustvrdila da je oborila niz raketa Kinžal. Ako ta informacija bude potvrđena, to bi pokazalo efikasnost zapadnih protivvazdušnih sistema, prenosi agencija Rojters.

Sirene su se u utorak ujutro oglasile širom Ukrajine, a u ukrajinskoj prestonici i okolnom regionu su se čule više od tri sata.

"Misija neprijatelja je da izazove paniku i haos. Međutim, u severnoj operativnoj zoni (uključujući Kijev), sve je pod potpunom kontrolom", rekao je komandant zajedničkih oružanih snaga Serhi Naev.

Šest raketa Kinžal su među ukupno 18 projektila koje je Rusija ispalila na Ukrajiinu tokom noći. Još nije poznato koje zapadno oružje je Ukrajina upotrijebila da obori Kinžale.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je ukrajinske tvrdnje, navodeći da Moskva nije ispalila toliko raketa. Šojgu je rekao da Kijev tvrdi da je oborio tri puta više raketa nego što ih Rusija ispalila, prenosi novinska agencija RIA. Šojguova izjava, kako ju je prenela RIA, po svemu sudeći se ne odnosi specifično na poslednji napad.

Ukrajinski zvaničnik rekao je u utorak da je Rusija izvela vazdušni napad na Kijev koristeći bespilotne letelice i rakete, nazivajući udare "izuzetnim po svojoj gustini".

Sergej Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave, objavio je na Telegramu da je u napadu korišten "maksimalni broj raketa u najkraćem vremenskom periodu".

Eksplozija rakete na netu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.
Eksplozija rakete na netu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.

On je dodao da je ovo osmi put da je Kijev gađan od početka meseca.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo američki protivvazdušni sistem Patriot raketom Kinžal, prenela je vojna novinska agencija Zvezda.

Međutim, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni rekao je da su sve uspešno presretnute. Zalužni je rekao da su njegove snage presrele šest Kinžala ispaljenih iz letelice, kao i 9 krstarećih raketa Kalibr ispaljenih sa brodova u Crnom moru i tri Iskandera sa kopna.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvestio je da su ostaci oborenih raketa i dronova koji su pali na zemlju izazvali štetu u nekoliko okruga glavnog grada, uključujući i okrug Solomjanski gde su tri osobe povređene.

Nova vojna pomoć

Britanija je u ponedeljak saopštila da šalje Ukrajini još stotine raketa i dronova, u nadi da će dodatno pojačati snage Kijeva protiv ruske invazije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je britanskom premijeru Rišiju Sunaku na novom oružju dok su se sastali u Čekersu, zvaničnom odmaralištu Sunaka.

Zelenski je ratne napore okarakterisao kao pitanje "bezbednosti ne samo za Ukrajinu, već je važno za celu Evropu".

Sunak je rekao Zelenskom da su "vaše liderstvo, hrabrost i snaga vaše zemlje inspiracija za sve nas".

Britanija je bila četvrta zapadna saveznička zemlja koju je Zelenski posetio u poslednjih nekoliko dana, tokom turneje kojom nastoji da ojača vojnu podršku uoči kontraofanzive Ukrajine protiv moskovskih snaga. Ranije stanice bile su mu Italija, Nemačka i Francuska, gde se sastao sa njihovim liderima.

"[Ujedinjeno Kraljevstvo] je lider kada je u pitanju proširenje naših sposobnosti na zemlji i u vazduhu", napisao je Zelenski na Tviteru uoči sastanka sa Sunakom. Britanski lider je predstojeće borbe nazvao "ključnim momentom u otporu Ukrajine užasnom ratu".

Kremlj je saopštio da na veću britansku pomoć Ukrajini gleda "krajnje negativno", ali je portparol Dmitrij Peskov rekao da Rusija ne veruje da bi novo oružje drastično promenilo tok rata.

"Britanija teži da bude na čelu među zemljama koje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu", rekao je Peskov. "Ponavljamo još jednom — to ne može imati nikakav drastičan i fundamentalan uticaj na način na koji se odvija specijalna vojna operacija [u Ukrajini]. Ali definitivno, ona vodi daljem razaranju, daljem delovanju... To čini celu ovu priču za Ukrajinu mnogo komplikovanijom".

Zajedno sa SAD i drugim evropskim zemljama, Britanija je postala jedan od glavnih vojnih saveznika Ukrajine, šaljući Kijevu rakete kratkog dometa i tenkove Čelendžer i obučavajući 15.000 ukrajinskih vojnika na britanskom tlu.

Prošle nedelje, Britanija je objavila da je poslala Ukrajini krstareće rakete "Storm šedou", koje imaju domet veći od 250 kilometara, što je prva poznata pošiljka oružja koju Kijev dugo traži od svojih saveznika.

Sunakova kancelarija je saopštila da će najnovija pošiljka koja je najavljena u ponedeljak uključivati više raketa protivvazdušne odbrane, kao i "dronove dugog dometa" sa dosegom većim od 200 kilometara.

"Ovo je ključni trenutak u otporu Ukrajine užasnom agresorskom ratu koji oni nisu izabrali niti izazvali", rekao je Sunak. "Potrebna im je stalna podrška međunarodne zajednice da bi se odbranili od salve nemilosrdnih i neselektivnih napada koji su njihova svakodnevna realnost više od godinu dana. Ne smemo ih izneveriti".

Zelenski je rekao da Ukrajina treba da izgradi "koaliciju za borbene avione" koja bi joj obezbedila snažnu protivvazdušnu odbranu. Sunakov portparol rekao je da Britanija neće obezbediti avione, ali da će početi da obučava ukrajinske borbene pilote već ovog leta.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Parizu rekao da će Francuska isporučiti desetine lakih tenkova, oklopnih vozila i više sistema protivvazdušne odbrane "u narednim nedeljama", ne navodeći konkretne brojeve. Francuska takođe ima za cilj da ove godine obuči 2.000 ukrajinskih vojnika u Francuskoj i skoro 4.000 u Poljskoj.

Nemačka je najavila paket pomoći Ukrajini od tri milijarde dolara, najveći otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022.

"Sada je vreme da odredimo kraj rata već ove godine, već ove godine možemo da učinimo poraz agresora nepovratnim", rekao je Zelenski u nedelju na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Mirovni plan afričkih lidera

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza izjavio je u utorak da su predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Volodimir Zelenski pristali da se sastanu sa grupom afričkih lidera da razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu za rešenje sukoba.

Detalji plana nisu javno objavljeni, iako Ukrajina, kako je navedeno, podržava svaki mirovni sporazum ukoliko se sve ruske trupe povuku sa njene teritorije.

Ruski predsednik Vladimir Putin i južnoafrički predsednik Siril Ramafoza na samitu Rusija-Afrika u Sočiju, 24. oktobra 2019. (Foto: AP/sergei Chirikov)
Ruski predsednik Vladimir Putin i južnoafrički predsednik Siril Ramafoza na samitu Rusija-Afrika u Sočiju, 24. oktobra 2019. (Foto: AP/sergei Chirikov)

"Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere i da razgovaraju o tome kako ovaj sukob može da se okonča", rekao je Ramafosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Singapura u Kejptaunu.

"Hoće li to uspeti ili ne zavisi od razgovora koji će biti održani", rekao je on.

Putin i Zelenski pristali su da prime misiju u obe prestonice - Moskvi i Kijevu - navodi se u saopštenju predsednika Južnoafričke Republike.

Mirovni plan takođe podržavaju afrički lideri Senegala, Ugande, Egipta, Republike Kongo i Zambije.

Ramafoza je rekao da su Sjedinjene Države i Britanija izrazile "opreznu" podršku planu, a i generalni sekretar UN je takođe obavešten o inicijativi.

Južna Afrika, koja se smatra jednim od najbližih saveznika Moskve na afričkom kontinentu, kaže da je nepristrasna i da se uzdržala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu.

Prošle nedelje je odbacila tvrdnje američkog ambasadora u Južnoj Africi da je oružje utovareno na ruski brod iz pomorske baze u Kejptaunu u decembru.

U tekstu su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG