Linkovi

Ukrajina odlaže kontraofanzivu, Britanija joj šalje krstareće rakete


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, arhiva
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, arhiva

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je vojsci njegove zemlje potrebno više vremena da pripremi očekivanu kontraofanzivu u cilju potiskivanja ruskih okupacionih snaga.

U intervjuu za BBC ocenio je da bi bilo „neprihvatljivo” da se napad započne sada - jer bi bilo izgubljeno previše života.

„Sa onim što imamo možemo da idemo napred i da budemo uspešni. Ali, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena“, rekao je Zelenski.

Intervju sa ukrajinskim predsednikom je, kako se navodi, rađen u Kijevu i sa njim su imali priliku da razgovaraju predstavnici evropskih javnih servisa - uključujući BBC.

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruske vojske se očekivala nedeljama. Ukrajina dobija napredno zapadno oružje, uključujući tenkove i vazdušnu odbranu, i zapadnu obuku za svoje trupe.

Časiv Jar - Ukrajinski grad najbliži Bahmutu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Britanija je u četvrtak prva donela odluku da Ukrajinu snabde i krstarećim raketama dugog dometa, što će ukrajinskim snagama omogućiti da gađaju ruske trupe i zalihe duboko iza linija fronta.

Kijev mesecima traži projektile dugog dometa, ali je pomoć Britanije i drugih saveznika, uključujući i SAD, prethodno bila ograničena na oružje kraćeg dometa.

"Nećemo jednostavno da ignorišemo to što Rusija ubija civile. Rusija mora da prepozna da su samo njene akcije dovele do slanja tih sistema Ukrajini", rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Volas je rekao da Britanija šalje projektile "Storm Shadow" Ukrajini za upotrebu na njenoj teritoriji, sugerišući da je London dobio uveravanja Kijeva da se neće koristiti za gađanje meta u Rusiji. Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ruska vojska "adekvatno odgovoriti" ako Britanija pošalje Ukrajini rakete.

Snage Kremlja su prisutne u istočnim oblastima Ukrajine i kontraofanziva Kijeva bi se verovatno suočila sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima i drugim preprekama.

Visoki zvaničnik NATO-a rekao je da će Ukrajina u narednim mesecima rata imati prednost u kvalitetu, ali da Rusija ima prednost u kvantitetu.

„Rusi sada počinju da koriste veoma staru opremu, sa zastarelim mogućnostima", rekao je Bob Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO-a.

„Rusi će morati da se fokusiraju na kvantitet. Veći broj vojnih obveznika i mobilisanih. Ali, nisu dobro obučeni i stariji su. Ima ih mnogo, ali nisu toliko precizni kao nove snage", kaže Bauer.

XS
SM
MD
LG