Linkovi

SAD uvele sankcije obavještajnim službama Rusije i Irana


Ilustracija (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
Ilustracija (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti (FSB) i obavještajnoj jedinici Iranske revolucionarne garde (IRGC), koje je optužila da su odgovorni ili saučesnici u nepravednom pritvaranju Amerikanaca.

Sankcionisana su i četiri komandanta IRGC, mada je među njima najmanje jedan pojedinac kojem su prethodno uvedene američke kaznene mjere. FSB je takođe meta ranijih američkih sankcija, prenosi agencija Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju je naveo da Stejt department uvodi sankcije ruskoj službi zbog "umiješanosti u nepravedno pritvaranje najmanje jednog američkog državljanina u inostranstvu".

"FSB je više puta bila uključena u hapšenje, istragu i nepravedno pritvaranje Amerikanaca u Rusiji", poručio je Blinken i dodao da je zbog hapšenja Amerikanaca sankcionisana i Obavještajna organizacija Iranske revolucinarne garde.

"Rusko i iransko nepravedno pritvaranje Amerikanaca je neprihvatljivo. SAD nikada neće prestati da obezbjeduju oslobađanje Amerikanaca koji su nepravedno pritvoreni ili su taoci i da ih vrati voljenima", naglasio je Blinken.

"Naš potez je upozorenje svima širom svijeta koji bi nepravdeno pritvorili američke državljane na potencijalne posljedice njihovih akcija. Današnje sankcije su jedan od niza poteza - nekih javnih, a nekih iza zatvorenih vrata - da se obezbijedi oslobađanje Amerikanaca nepravedno pritvorenih u inostranstvu, da se pozovu na odgovornost krivci i da se time spriječe i odvrate naredni slučajevi", rekao je prethodno visoki zvaničnik američke administracije.

Ruski sud odbio žalbu američkog novinara
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Zvaničnik je dodao da se radi na dodatnim sankcijama. Rusija i Iran, dva američka suparnika, drže više Amerikanaca u svojim zatvorima, što Vašington smatra nepravednim i politički motivisanim.

Ruska Federalna služba bezbjednosti je prošlog mjeseca uhapsila Evana Gerškoviča, američkog novinara koji radi za dnevnik Vol strit žurnal, i optužila ga za špijunažu. Gerškovič je to demantovao.

Bivši američki marinac Pol Vilan služi 16-godišnju kaznu u ruskoj zatvorskoj koloniji zbog optužbi za špijuniranje, koje je on odbacio.

Odnosi SAD i Rusije su na najnižem nivou poslednjih decenija zbog ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, dvije zemlje su prošle godine dva puta razmijenile zarobljenike.

Između ostalog, Vašington je uspio da obezbijedi oslobađanje američke košarkaške zvijezde Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji po optužbi za posjedovanje narkotika, skraćivanjem kazne ruskom trgovcu oružjem Viktoru Butu.

Zbog slučaja Britni Grajner, problem Amerikanaca koje su pritvorile strane vlade je u centru pažnje javnosti. Prema podacima Fondacije Džejms Foli, imenovane po američkom novinaru otetom i ubijenom u Siriji, više je od 60 takvih pritvorenika. Nekoliko je u zatvoru u Iranu.

Grajner je u četvrtak, u prvom obraćanju novinarima od kako je puštena iz pritvora u Rusiji, morala da se na kratko pribere da bi mogla da govori o svom iskustvu.

"Nisu mi strana teška vremena. Jednostavno nađete snagu u sebi da izdržite. Suočićete se sa poteškoćama u životu. Ova je bila prilično velika. Oslanjala sam se na svoj naporan rad da bih izdržala", ispričala je Grajner na konferenciji za novinare u Finiksu, kojoj je prisustvovalo više od 100 ljudi, među kojima i guvernerka Arizone Kejti Hobs i Britnina supruga Šerel.

XS
SM
MD
LG