Linkovi

Ukrajinske trupe napredovale u području Bahmuta, Britanija obećala dodatno naoružanje


Ukrajinske trupe sa zarobljenim ruskim vojnikom kod Bahmuta (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)
Ukrajinske trupe sa zarobljenim ruskim vojnikom kod Bahmuta (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ostvarili prvo značajnije napredovanje na području grada Bahmuta tokom poslednjih šest meseci.

Informacije o uspesima na bojnom polju objavljene su u danu kada su britanske vlasti predsedniku Volodimiru Zelenskom obećale isporuku bespilotnih letelica – što bi značilo povećanje kontigenta zapadnog naoružanja uoči najavljene ukrajinske kontraofanzive.

Protekle sedmice ukrajinska vojska počela je da potiskuje ruske snage sa područja ukrajinskog grada Bahmuta – što je bila i njihova prva značajnija ofanzivna akcija otkako je vojska Ukrajine povratila kontrolu nad Hersonom u novembru 2022.

"Napredovanje naših trupa kod Bahmuta je naš prvi uspeh u odbrani tog grada”, objavio je general-pukovnik Oleksandar Srski putem aplikacije Telegram.

Tokom poslednjih nekoliko dana postali smo svesni da možemo napredovati i uništiti neprijatelja čak i u izuzetno teškim uslovima. Imamo manje resursa od njih, ali smo u stanju da onemogućimo njihove planove”, poručio je on.

Bitka za Bahmut jedna je od najdužih tokom ruske invazije na Ukrajinu. Veoma je značajna za Rusiju – koja, uprkos znatnim ljudskim gubicima, tokom zimskog dela agresije nije ostvarila veće uspehe na frontu, izvestila je agencija Rojters.

U proteklih pola godine, Kijev se orijentisao na odbranu dok je Moskva slala stotine hiljada rezervista i plaćenika u borbu koja se smatra najkrvavijom u u Evropi od Drugog svetskog rata, ocenio je Rojters.

Ukrajina priprema kontraofanzivu u kojoj namerava da upotrebi stotine tenkova i oklopnih vozila dobijenih od zapadnih saveznika – u nameri da povrati kontrolu nad šestinom sopstvene teritorije koju ruske vlasti tvrde da su anektirale.

Britanski dronovi i rakete za Ukrajinu

Britanski premijer Riši Sunak u ponedeljak je najavio da će Ukrajini poslati dronove i još stotine raketa, tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Velikoj Britaniji u okviru evropske turneje tokom koje pokušava da dobije podršku za kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Zelenskom je to bila druga poseta Britaniji od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Ukrajinski predsednik se zahvalio Britaniji na dosadašnjoj podršci i poručio da je rat pitanje "bezbednosti ne samo Ukrajine, nego i cele Evrope". Sunak je Zelenskom preneo da su njegovo "liderstvo, hrabrost njegove zemlje i istrajnost inspiracija za sve".

Britanija je peta evropska zemja koju je Zelenski posetio protekla tri dana, nakon Italije, Vatikana, Nemačke i Francuske. Iz Kremlja je saopšteno da "veoma negativno" posmatra obećanje Londona da će Kijevu poslati dodatno oružje, ali da veruje da zalihe neće drastično promeniti situaciju na ratištu.

Kancelarija Rišija Sunaka saopštila je ranije da će britanski lider u ponedeljak potvrditi isporuku stotina raketa protivvazdušne odbrane i bespilotnih vazdušnih sistema, uključujući stotine novih dronova sa dometom većim od 200 kilometara.

„Danas-London. Velika Britanija je lider u doniranju pomoći za jačanje naših spobnosti u vazduhu i na kopnu", naveo je Zelenski na Tviteru.

„Ovo je ključni trenutak u otporu Ukrajine užasnom ratu“, naveo je Sunak u saopštenju. „Potrebna im je stalna podrška međunarodne zajednice da bi se odbranili od salve nemilosrdnih i neselektivnih napada koji su njihova svakodnevnica više od godinu dana".

Posle SAD, Britanija je jedan od najvećih donatora vojne pomoći Ukrajini - prošle godine dali su pomoć u iznosu od 2,9 milijardi dolara i obećali skoro isto toliko u 2023.

U januaru je Britanija saopštila da će poslati 14 svojih borbenih tenkova u Ukrajinu, što su obećale i druge zemlje, uključujući SAD i Nemačku.

Ukrajinski predsednik je tokom vikenda posetio Berlin, Rim i Pariz kako bi se sastao sa evropskim liderima dok nastoji da prikupi dalju vojnu i finansijsku podršku Ukrajini.

Zelenski sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom 14. maja 2023.
Zelenski sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom 14. maja 2023.

Apel NATO-u da primi Ukrajinu u članstvo

Ukrajinski predsednik uputio je u ponedeljak novi apel NATO-u da donese „pozitivnu političku odluku“ o kandidaturi Kijeva za članstvo, na samitu u julu.

Zapadni partneri dali su Ukrajini oružje za borbu protiv ruske invazije. Ali Kijev želi jače bezbednosne garancije za budućnost i nada se pridruživanju vojnom savezu NATO-a, koji bi trebalo da održi samit u Vilnjusu u julu.

„Vreme je da se otkloni najveća bezbednosna neizvesnost u Evropi - odnosno da se odobri pozitivna politička odluka o članstvu Ukrajine u NATO-u“, rekao je on u video obraćanju na Samitu demokratije u Kopenhagenu i pozvao alijansu da odluku donese u julu.

XS
SM
MD
LG