Linkovi

Ukrajina i Rusija razmenjuju optužbe dok inspektori obilaze Zaporožje


Članovi ekspertske misije Međunarodne agencije koje prevodi Marijano Grosi obilazi nuklearnu elektranu Zaporožje, 2. septembra 2022.
Članovi ekspertske misije Međunarodne agencije koje prevodi Marijano Grosi obilazi nuklearnu elektranu Zaporožje, 2. septembra 2022.

Ukrajina i Rusija su razmenile optužbe povodom međusobnih aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje u petak, dok tim inspektora Ujedinjenih nacija nastoji da proveri koliko je nuklearka bezbedna, i da spreči potencijalnu nuklearnu katastrofu.

Gasporm nastavlja obustavu isporuke gasa

Ruska državna gasna kompanija Gasprom saopštila je da će isporuke prirodnog gasa putem gasovoda Severni tok 1 nastaviti da budu obustavljene – pošto je tokom inspekcije sa kompanijiom Simens utvrđeno da iz glavne gasne turbine u stanici Portovaja curi nafta.

Saopšteno je da turbina ne može bezbedno da funkcioniše dok kvar ne bude popravljen. Nije preciziran vremenski okvir do kada bi gasovod mogao da bude pušten u pogon – nakon trodnevne pauze za održavanje.

Severni tok 1, kojim se kroz Baltičko more gasom snadbevaju Nemačka i druge evropske zemlje radio je na 20 odsto kapaciteta pre nego što je isključen zbog, kako je saopštila ruska strana, trodnevnog održavanja.

Gasprom tvrdi da su sankcije Evropske unije dovele do tehničkih problema sprečavaju distribuciju pune količine ugovorenog gasa.

Kompanija Simens, angažovana na održavanju gasovoda to negira, tvrdeći da nema zakonskih prepreka za servisiranje gasovoda.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je da misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije bilo dozvoljeno da uđu u krizni centar elektrane, gde su prema ukrajinskim navodima stacionirani ruski vojnici, i da ima teškoće da obavi nepristrasnu procenu situacije.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Ukrajina nastavlja da granatira elektranu, što povećava rizik da dođe do nuklearne katastrofe.

U istom danu, Rafael Grosi direktor IAEA, saopštio je da je šest nuklearnih stručnjaka ostalo u postrojenju. Nakon prve posete elektrani Grosi je rekao da je, kako se izrazio, fizički integritet nuklearke narušen nekoliko puta i da ga brine situacija u njoj.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da neće biti jednostavno da tim IAEA načini nezavisnu procenu zbog ruskog mešanja u rad misije.

"Rusi nisu dozvolili misiji da uđe u krizni centar, gde se trenutno nalazi rusko vojno osoblje, koje predstavnici IAEA nije trebalo da vide", saopštio je Energoatom.

"Okupatori lažu, izvrću činjenice i dokaze koji svedoče o njihovom granatiranju elektrane, kao i posledicama oštećenja infrastrukture", dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da misija i dalje ima ulogu uprkos teškoćama na koje je naišla.

U Moskvi, ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je navode Kijeva da je Rusija rasporedila teško oružje kod elektrane, i optužio Ukrajinu za "nuklearni terorizam."

Jedan od reaktora u Zaporožju morao je da se zatvori u četvrtak.

Za to vreme, nastavlja se ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnoj Ukrajini. Obe strane tvrde da postižu uspehe na bojnom polju, iako nije poznato mnogo detalja.

Bela kuća planira novu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden zatražiće od Kongresa 11,7 milijardi dolara za pomoć i budžetsku podršku Ukrajini.

Novu tranšu pomoći činiće 7,2 milijarde dolara u vojnoj pomoći i 4,5 milijardi budžetske podrške ukrajinskoj vladi, napisala je u autorskom tekstu Šalanda Jang, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće.

Svet se ujedinio u nastojanju da podrži ukrajinski narod u odbrani sopstvene demokratije i ne možemo dozvoliti da ta podrška prestane“, napisala je Jang.

Portparolka ukrajinske južne komande Natalija Humenjuk saopštila je u peteak da su ukrajinske trupe uništile skladišta municije i pontonske mostove da bi usporile kretanje ruskih rezervista.

Moskva demantuje izveštaje o napredovanju ukrajinske vojske i tvrdi da su njeni vojnici potisnuli ukrajinske. Agencija Rojters nije mogla da nezavisno potvrdi te navode.

Ukrajinski generalštab u petak je saopštio da su ruske snage granatiral desetine gradova uključujući Harkov - drugi najveći grad u Ukrajini, na severu, i Donjeck na istoku.

XS
SM
MD
LG