Linkovi

Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju pošiljke oružja Ukrajini


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se putem video linka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (Foto: AP/Michael Probst)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se putem video linka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (Foto: AP/Michael Probst)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je "jasno da se ruski predsednik Vladimir Putin neće zadržati samo na Ukrajini" i pozvao saveznike da ubrzaju pošiljke oružja toj zemlji kako bi, kako je rekao, bila poražena ruska invazija.

Zelenski je, obraćajući se putem video linka na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, upozorio da bi bilo kakva odlaganja dostave naoružanja ugrozila bezbednost zapadnih država.

Upoređujući rat u Ukrajini sa borbom Davida protiv Golijata, Zelenski je rekao da Rusija izaziva uništenje i ima planove i za ukrajinskog suseda Moldaviju - dok su zapadni lideri odugovlačili sa ključnim odlukama.

Očigledno je da se ruski predsednik Vladimir Putin usmerio na druge bivše sovjetske zemlje. Odlučnost nikada nije apstraktna. David je pobedio Golijata jačinom postupaka, a ne snagom razgovora”, rekao je on.

Kašnjenje je uvek bilo greška. Golijat mora da izgubi”, poručio je Zelenski.

Ruska agresija u Ukrajini inicirala je debate o tome u kolikoj meri Evropa treba da izgradi svoje odbrambene kapacitete, koliko treba da se oslanja na Sjedinjene Države, kao i kolika bi trebalo da iznosi novčana potrošnja za odbranu.

Ove godine konferencija se otvara samo nekoliko dana uoči 24. februara i godišnjice invazije.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je 101 osoba puštena iz ruskog zarobljeništva u četvrtak.

"Održavanje situacije na liniji fronta pod kontrolom i priprema za bilo kakve korake neprijatelja je prioritet u skorijoj budućnosti", rekao je on.

"Napredak u daljem oslobađanju naše zemlje je prioritet koji pažljivo pripremamo", dodao je on.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u svom dnevnom izveštaju obaveštajnih podataka o Ukrajini da su rusko ministarstvo odbrane i njegov privatni izvođač "verovatno pretrpeli" gubitke od 175.000-200.000 vojnika od početka invazije, sa približno 40.000-60.000 ubijenih, što predstavlja "visok odnos ubijenih vojnika".

Pored toga, u ažuriranju se navodi da su regruti osuđenika Vagner grupe "verovatno iskusili stopu žrtava do 50 odsto".

Vašington, za to vreme, procenjuje da je Vagner grupa pretrpela više od 30.000 žrtava u Ukrajini, a 90% pripadnika grupe koji su ubijeni od decembra bili su bivši zatvorenici, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. ​

Šef Vagnera kaže da "birokratija" usporava rusku ofanzivu

Čelnik ruske plaćeničke grupe Vagner rekao je u četvrtak da bi zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta moglo da potraje mesecima i osudio moskovsku "monstruoznu vojnu birokratiju" zbog usporavanja napredovanja.

Arhiva - Čelnik grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, snimljen na groblju u okolini Sankt Peterburga, Rusia, 24. decembra 2022.
Arhiva - Čelnik grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, snimljen na groblju u okolini Sankt Peterburga, Rusia, 24. decembra 2022.

Rusija pokušava da opkoli i zauzme uništeni industrijski grad pre 24. februara, prve godišnjice, kako ona naziva, svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

"Mislim da će to biti u martu ili aprilu", rekao je Jevgenij Prigožin u jednoj od nekoliko poruka objavljenih na mreži, prenosi AFP.

"Da biste zauzeli Bakhmut, morate da presečete sve rute snabdevanja. To je značajan zadatak", rekao je on. "Napredak ne ide tako brzo koliko bismo želeli".

"Bahmut bi bio zauzet pre Nove godine", dodao je, "da nije naše monstruozne vojne birokratije".

Zgrada u centru grada uništena u ruskom granatiranju, u Bahmutu, region Donjecka, Ukrajina, 10. februara 2023.
Zgrada u centru grada uništena u ruskom granatiranju, u Bahmutu, region Donjecka, Ukrajina, 10. februara 2023.

Prigožin je ranije optužio rusku vojsku da pokušava da ukrade pobede od Vagnera, što je znak njegovog sve većeg uticaja i potencijala za opasne podele u Moskvi.

Tvrdnje Vagnera da je zauzeo teritorije bez pomoći regularne vojske, koju Prigožin redovno kritikuje, podstakle su trvenja sa višim vojnim rukovodstvom.

U Bahmutu, zamenik komandanta minobacačke jedinice Državne granične straže Ukrajine rekao je da su borbe i dalje intenzivne.

"Moramo da priznamo uspehe neprijatelja", rekao je on. "Ovde je regularna ruska vojska, a imaju i regularne artiljerijske grupe, a takođe i precizno gađaju".

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da je prošle godine anektirao oblast Donjecka u kojoj se nalazi Bahmut, ali se njegove snage tamo i dalje bore protiv ukrajinskih trupa.

Ukrainians Near Bakhmut Endure Near-Constant Shelling
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Žestoke borbe za istočni grad sada su najduža bitka ruske kampanje i ključni vojni cilj Moskve.

Zauzimanje Bahmuta bila bi velika pobeda za Moskvu, ali analitičari kažu da bi njegovo zauzimanje bilo uglavnom simbolično, jer grad rudara soli ima malu stratešku vrednost.

Prigožin, koji je blizak Putinu, rekao je da će brzina ruskog napretka u teškoj borbi zavisiti od toga da li će Ukrajina nastavi da šalje rezerve.

Ukrajina, odlučna da ne ustupi nikakav teren uoči očekivane kontraofanzive na proleće, traži modernije oružje od svojih saveznika.

XS
SM
MD
LG