Linkovi

Ruske snage bombarduju Bahmut; Stoltenberg: Ofanziva je počela


Ukrajinski vojnik u Bahmutu, 9. februar 2023.
Ukrajinski vojnik u Bahmutu, 9. februar 2023.

MOSKVA - Istočni ukrajinski grad Bahmut u ponedeljak je bio meta žestoke artiljerijske vatre, dok je generalni sekretar NATO-a potvrdio izveštaje lokalnih zvaničnika da je počela nova ruska ofanziva uoči godišnjice invazije.

Ukrajinski branioci, koji mesecima drže svoje položaje, spremaju se za nove kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Rusija je u ponedeljak saopštila da su njene trupe napredovale nekoliko kilometara duž linije fronta u Ukrajini, dok Kijev tvrdi da su ukrajinske snage odbile ruske napade u nekoliko oblasti.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak prijavila žestoko rusko granatiranje duž linije fronta i rekla da je 16 naselja bombardovano u blizini Bahmuta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe uspele da napreduju dva kilometra ka zapadu za četiri dana, ali nije rečeno konkretno na kom delu linije fronta.

Ukrajinska vojska je saopštila da su tokom proteklog dana njene snage odbile brojne napade u blizini Bahmuta, kao i u oblastima Harkova, Luganska i Zaporožja.

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske grupe Vagner, rekao je u nedelju da su plaćenici zauzeli selo Krasna Hora, na severnoj ivici Bahmuta. Vagner je mesecima predvodio napad na Bahmut.

"Grad, predgrađa i u suštini celi Bahmut i Kostjantinovka su pod ludim, haotičnim granatiranjem", rekao je Volodimir Nazarenko, zamenik komandanta ukrajinskog bataljona Svoboda.

Nazarenko je naveo da trenutno nema borbi u centru Bahmuta, ali da su branioci spremni za svaki napad.

"Grad je tvrđava. Svaki položaj, svaka ulica, gotovo svaka zgrada je tvrđava".

Grad Bahmut je jedan od glavnih ciljeva ruskog predsednika Vladimira Putina i meseci ruskog granatiranja ostavili su veliki deo u ruševinama. Donjecka oblast je delimično okupirana od strane Rusije, a Moskva želi da je okupira u potpunosti.

Centar Bahmuta je razoren u ruskom granatiranju, februar 2023.
Centar Bahmuta je razoren u ruskom granatiranju, februar 2023.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je u subotu da su ukrajinske trupe držale odbranu duž linije fronta u Donjecku i da su u nekim oblastima uspele da povrate ranije izgubljene položaje.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje sa ratišta.

Ukrajina od saveznika traži još oružja i municije kako bi preokrenula tok rata. Ministri odbrane nekoliko zemalja NATO-a trebalo bi da se sastanu u utorak u Briselu kako bi razgovarali o mogućoj daljoj vojnoj pomoći.

Smatra se da Rusija planira novu veliku ofanzivu uoči godišnjice agresije, a Ukrajina kaže da su joj potrebni borbeni avioni i rakete dugog dometa da bi se suprotstavila tome i povratila izgubljenu teritoriju.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da smatra da je dugoočekivana ruska ofanziva već počela.

"Nema nikakvih nagoveštaja da je predsednik (Rusije) Putin spreman za mir. Predsednik Putin i Rusija i dalje žele da kontrolišu Ukrajinu. Vidimo da šalju više trupa, oružja, kapaciteta", rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

"Realnost je da smo već videli početak (ruske ofanzive) zato što vidimo šta sada radi Rusija - i predsednik Putin - a to je da šalju još hiljade trupa, i prihvataju veoma veliki broj žrtava", naglasio je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG