Linkovi

Novi raketni napadi Rusije posle najave NATO-a da šalje još oružja Ukrajini


Ukrajinski vojnik se sprema za artiljerijsku paljbu blizu Bahmuta
Ukrajinski vojnik se sprema za artiljerijsku paljbu blizu Bahmuta

KIJEV - Rusija je u četvrtak izvela raketne udare širom Ukrajine, objavili su ukrajinski zvaničnici, nakon što su zapadni saveznici obećali da će pojačati vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama - kako bi podržali planiranu kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je protivvazdušna odbrana na jugu oborila osam projektila ispaljenih sa broda u Crnom moru, ali su druge rakete pogodile severnu i zapadnu Ukrajinu, kao i centralne regione Dnjepropetrovsk i Kirovograd.

Jedna raketa je pogodila industrijsku lokaciju u gradu Lavovu, izazvavši požar koji je stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti.

Rusija je poslednjih nedelja intenzivirala kopnene napade širom južne i istočne Ukrajine, a velika nova ofanziva se uveliko očekuje kako se bliži prva godišnjica njene invazije 24. februara.

Neprijateljska ofanziva se nastavlja na istoku danonoćnim napadima“, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Majlar.Situacija je napeta. Ali naši borci ne dozvoljavaju neprijatelju da postigne svoje ciljeve i nanose veoma ozbiljne gubitke“.

Godišnjica ruske agresije: Ukrajina opstaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Rusko ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da su se ukrajinske snage povukle pred ruskim akcijama u regionu Luganska, iako nije iznelo detalje. Rojters nije bio u mogućnosti da proveri ove navode sa ratišta.

Glavni cilj Rusije je da osvoji grad Bahmut, u Donjecku.

Ukrajinski vojni analitičari kažu da su ruske trupe tokom proteklog dana izvele nekoliko neuspešnih napada na sela severno i južno od Bahmuta.

„Situacija je veoma teška za naše snage tamo jer Rusi stalno šalju nove trupe u to područje“, rekao je ukrajinski analitičar Oleh Ždanov.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u večernjem izveštaju saopštio da su ruske snage pucale na više od 15 gradova i sela u blizini Bahmuta, uključujući i sam grad.

Preuzimanje Bahmuta bi Rusiji dalo odskočnu dasku za napredovanje na dva veća grada, Kramatorsk i Slavjansk zapadnije u Donjecku.

Ostin: Ukrajina ima dobre šanse na frontu protiv Rusije

Zemlje NATO-a povećavaju proizvodnju artiljerijske municije kako bi ih isporučili Ukrajini, izjavio je generalni sekeretar NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka članica alijanse u Briselu.

Ukrajina je već dobila vojnu pomoć koja se meri milijardama dolara. Samo SAD su od početka sukoba izdvojile više od 27,4 milijarde dolara.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je ocenio da su šanse Ukrajine protiv Rusije dobre.

„Mislim da će imati dobre šanse da naprave prilično značajnu razliku na bojnom polju i preuzmu inicijativu. I da će moći da iskoriste tu inicijativu u budućnosti", kazao je Ostin u Briselu.

On je rekao da dok zemlje NATO-a isporučuju municiju u Ukrajinu, vojna alijansa predvođena SAD namerava da obuči trupe za njihovu upotrebu.

„Skoro godinu dana od Putinovog bezobzirnog rata, stvari ne idu onako kako je Kremlj planirao. NATO je ujedinjeniji i odlučniji nego ikad", poručio je Ostin.

Visoki američki zvaničnici su ranije savetovali Ukrajinu da odustane sa velikom ofanzivom dok ne stigne isporuka američkog oružja i vojnici ne prođu trening za to.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poručio da "moramo da obezbedimo da se ovog proleća zaista oseti da se Ukrajina kreće ka pobedi".

Sledeće nedelje, uoči prve godišnjice početka rata, Generalna skupština UN će glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava potreba za postizanjem trajnog mira i zahteva od Moskve da povuče svoje trupe.

XS
SM
MD
LG