Linkovi

Rusija tvrdi da napreduje na frontu dok Ukrajina traži dodatnu pomoć Zapada


Bohdan, 'Fric', zamenik komandanta jedinice u 79. vazdušno-jurišnoj brigadi, povlači se u zaklon nakon što je pucao na ruske položaje na liniji fronta kod mesta Marinka, 14. februara 2023.
Bohdan, 'Fric', zamenik komandanta jedinice u 79. vazdušno-jurišnoj brigadi, povlači se u zaklon nakon što je pucao na ruske položaje na liniji fronta kod mesta Marinka, 14. februara 2023.

Rusija je u sredu saopštila da su njene trupe probile dve utvrđene linije ukrajinske odbrane na istočnom frontu, pošto je Kijev opisao situaciju tamo kao tešku i zahtevao bržu vojnu pomoć uoči predviđene ruske ofanzive.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se Ukrajinci povukli pred ruskim napadima u regionu Luganska, iako nije dalo detalje, a Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaj sa ratišta.

"Tokom ofanzive... ukrajinske trupe su se nasumično povukle na udaljenost do 3 km od prethodno okupiranih linija", saopštilo je ministarstvo u aplikaciji za razmenu poruka Telegram:

"Čak ni jača druga linija odbrane neprijatelja nije mogla da zadrži prodor ruske vojske".

Kancelarija predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je da su ukrajinske snage odbile neke ruske napade u Lugansku, ali je dodala: "Situacija u regionu je i dalje teška".

Kremlj je poslednjih nedelja pojačao napade širom južne i istočne Ukrajine, a velika nova ofanziva se uveliko očekuje.

Glavni napori Rusije usredsređeni su na grad Bahmut u pokrajini Donjeck, pored Luganska.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom redovnom jutarnjem ažuriranju nije pomenuo značajnije zastoje u Lugansku. U njemu se navodi da su ukrajinske jedinice odbile napade u oblastima više od 20 naselja, uključujući Bahmut i Vuhledar - grad 150 km (90 milja) jugozapadno od Bahmuta.

Zelenski je u utorak rekao da Rusija žuri da postigne što više može svojim najnovijim pritiskom pre nego što Ukrajina i njeni saveznici skupe snagu.

"Zato je brzina od suštinske važnosti", rekao je on dok su se šefovi odbrane NATO sastali u Briselu na razgovorima koji se nastavljaju u sredu. "Brzina u svemu – donošenje odluka, sprovođenje odluka, isporuka zaliha, obuka. Brzina spašava živote ljudi".

Zauzimanje Bahmuta bi pružilo odskočnu dasku za Rusiju da napreduje prema dva veća grada, Kramatorsku i Slavjansku u Donjecku, dajući zamah ruskom napredovanju posle meseci neuspeha uoči prve godišnjice invazije 24. februara.

"Bitke se vode bukvalno za svaku stopu ukrajinske zemlje", rekao je Zelenski, opisujući uslove na istočnoj liniji fronta u svom večernjem obraćanju u utorak.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da se u Bahmutu vode borbe "za svaku kuću". "Situacija je i dalje izuzetno teška, ali pod kontrolom naših snaga i linija fronta se nije pomerila", rekao je on u video snimku na Jutjubu.

U Kijevu, vojna uprava prestonice saopštila je da je šest ruskih balona, koji su možda imali opremu za osmatranje, u sredu oboreno iznad grada nakon što su se oglasile sirene.

"Cilj puštanja balona moguće je bio da se otkrije i iscrpi naša protivvazdušna odbrana", saopštila je uprava na Telegramu.

Zapadna podrška

Ukrajina koristi granate brže nego što Zapad može da ih napravi i kaže da su joj potrebni borbeni avioni i rakete dugog dometa da bi se suprotstavila ruskoj ofanzivi i povratila izgubljenu teritoriju.

Sjedinjene Države i NATO obećali su da podrška Zapada neće posustati pred nadolazećom ruskom ofanzivom. Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj pozvao je zemlje da se pridruže Nemačkoj i pošalju "što je više moguće tenkova, i to što brže" Ukrajini, posle medijskih izveštaja da su Danska i Holandija navele da Kijevu neće poslati tenkove Leopard 2.

"Znam da postoje stotine tenkova u vojskama EU, od kojih je neke potrebno opraviti, ali to morate da uradite i to brzo, zato što će na proleće biti prekasno", rekao je Borelj.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je nakon razgovora u Briselu da Ukrajina ima veoma dobru šansu da preuzme i "iskoristi" inicijativu na ratištu ove godine. Takođe je dodao da će ukrajinske snage biti obučene za svaki novi sistem koji NATO pošalje Kijevu.

"Usredsređeni smo na to da obezbedimo kapacitete, a ne samo platformu", poručio je Ostin.

Predstavnici 27 zemalja Evropske unije sastaju se u sredu u Briselu kako bi razgovarali o novoj seriji sankcija Rusiji, za koje je šef izvršne vlasti Unije rekao da mogu iznositi 11 milijardi evra (11,8 milijardi dolara) kroz gubitak u trgovini.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će se svakako razgovarati o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima, ali da to trenutno nije u fokusu, i dodao da se zalaže za povećanje cilja vojnih troškova NATO. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi zapadni saveznici mogli brže da pomognu Ukrajini podržavanjem njihove pozicije na terenu, a ne fokusiranjem na obezbeđivanje aviona.

Rusija, koja invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za eliminisanje bezbednosnih pretnji, kaže da NATO svakim danom demonstrira svoje neprijateljstvo prema Rusiji i da je sve više uključen u sukob. Kijev i njegovi saveznici nazivaju akcije Rusije ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Rusija drži delove južnih ukrajinskih regiona Herson i Zaporožje, uključujući nuklearnu elektranu, skoro ceo Lugansk i više od polovine Donjecka. Prošle godine Rusija je saopštila da je anektirala četiri regiona u potezu koji je većina članica Ujedinjenih nacija osudila kao nezakonit.

Rusija planira da povrati sva naselja u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov koja je predala Kijevu prošle godine, izjavio je u sredu šef tamošnje administracije koju je postavila Rusija.

Gornji dom ruskog parlamenta održaće 22. februara vanrednu sednicu na kojoj će biti reči o usvajanju zakona o integraciji četiri regiona u Rusku Federaciju, izvestile su RIA Novosti pozivajući se na višeg poslanika.

U izveštaju koji su podržale SAD objavljenom u utorak navodi se da Rusija drži najmanje 6.000 ukrajinske dece - verovatno mnogo više - u kampovima na Krimu i u Rusiji i da je primarna svrha toga izgleda političko prevaspitavanje. Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je Rusija prihvatila decu koja su bila primorana da pobegnu sa svojim porodicama od granatiranja u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG